Antilliaanse elite helpt junks naar Nederland reizen

De Antilliaanse Statenvoorzitter E. Cova en prominente zakenlieden op Curaçao helpen sinds vorig jaar tientallen zwaarverslaafde Antilliaanse drugsgebruikers aan een enkele reis naar Nederland.

Dit bevestigen Cova en L. Capriles, algemeen directeur van de Antilliaanse Maduro Curiel's Bank te Willemstad, die zelf ,,ongeveer 25 vliegtickets'' zegt te hebben gefinancierd. Andere zakenlieden op Curaçao ,,sponsoren'' eveneens de overtocht van tientallen verslaafden, die het toerisme in Willemstad overlast geven. Cova, leider van de arbeiderspartij PLKP, noemt Nederland daarvoor ,,medeverantwoordelijk''.

De verslaafden komen in groepjes van 5 á 6 personen naar Nederland. Na aankomst gaan ze naar het niet-erkende opvangcentrum De Schakel in Beekbergen, dat in opspraak is sinds de directeur eind mei werd gearresteerd op verdenking van ontucht.

Het doel van de reis is af te kicken, maar dat gebeurt lang niet altijd. Dat zegt L. Roosberg, directeur van de overkoepelende stichting voor verslavingszorg op Curaçao. Hij noemt het initiatief ,,onverantwoord'' en beschuldigt De Schakel van ,,mensenhandel''. De Antillianen vragen in Apeldoorn een uitkering aan en moeten deze aan De Schakel afdragen.

De Schakel heeft op Curaçao een ex-verslaafde in loondienst die op radio en tv verslaafden werft en het centrum als een groot succes beschrijft. Cova bracht de zakenlieden met hem in contact. Het bestuur van de Schakel zegt het afgelopen jaar aldus 40 Antillianen te hebben opgenomen. Roosberg mist veel meer verslaafden in het circuit van Willemstad. ,,Mijn inschatting is dat De Schakel er ruim 100 heeft weggehaald.'' ,,Tientallen'' zouden met onbekende bestemming uit het centrum zijn verdwenen toen hun afkickpoging mislukte. De Schakel zegt dat 13 Antillianen wegliepen.

De directeur van het kabinet van de gevolmachtigde Antilliaanse minister in Nederland is bestuurslid van de Schakel. De Antilliaanse overheid heeft betrokkenheid bij het `lozen' van Antillianen altijd ontkend.

DE SCHAKEL: pagina 2