Van Hanegem neemt ontslag bij AZ

Willem van Hanegem heeft volgens voorzitter Dirk Scheringa om privé-redenen ontslag genomen bij AZ. Welke die zijn heeft het bestuur van de Alkmaarse club niet kunnen doorgronden. Van Hanegem vroeg vorige week om ontbinding van zijn contract. Dat werd gisteren aanvaard. De 55-jarige coach had nog niet zo lang geleden een nieuwe vijfjarige verbintenis ondertekend, die hem verzekerde van een salaris van een miljoen gulden per jaar.

Van Hanegem zou zijn opgestapt omdat het werkklimaat in de Alkmaarder Hout hem niet meer beviel. Hij voelde volgens sommige berichten een gebrek aan respect omdat er spelers achter zijn rug om werden aangetrokken. Ook zou hij niet zijn gekend in de aanstelling van bestuurslid voetbal Hans van der Zee. Scheringa ontkent dat dit voor Van Hanegem de reden van vertrek is geweest. ,,Hij heeft ons gevraagd om het contract wegens privé-omstandigheden te ontbinden. We hebben op een hartelijke wijze afscheid genomen. Hij zei heel veel respect voor de voorzitter te hebben. Willem heeft van ons twee seizoenkaarten voor het leven gehad. Je kunt tegenwoordig kennelijk nog op een goede manier uit elkaar gaan.''

Hoewel het volgens hem niet doorslaggevend was, erkent Scheringa dat Van Hanegem te laat gekend is geweest in bepaalde beleidsbeslissingen van het bestuur. ,,Het was hem bekend dat wij een technisch bestuurslid zochten. Hij heeft alleen wat laat van algemeen directeur Jan Kasper gehoord dat het Van der Zee zou worden.'' Hetzelfde gold voor Urvin Lee van Fortuna. ,,We zochten al tijden een rechtsback. Om Lee te kunnen aantrekken moesten we binnen 24 uur beslissen. Ricksen kan nu doorschuiven naar het middenveld. Achteraf heeft Willem dit ook een prima aankoop gevonden. Van de komst van John Bosman, Miel Mans van Volendam en twee Argentijnen van Bocca Juniors is Van Hanegem wel volledig op de hoogte geweest.''

AZ wil binnen twee weken een nieuwe trainer aanstellen. Assistent Martin Haar heeft bij de club een contract voor onbepaalde tijd en hoeft niet weg. Hans de Koning, trainer van het tweede team, heeft pas zijn diploma coach betaald voetbal gehaald en wordt nog te onervaren bevonden. Hans van der Zee zal alleen in noodgevallen tijdelijk voor de groep gaan staan. Scheringa: ,,Wij proberen contact te zoeken met aanvoerder Peter Wijker die een cruise maakt naar Cuba. We willen samen met de spelers een profiel schetsen van de nieuwe trainer. Hij moet onze speelwijze met een 4-3-3-systeem kunnen onderschrijven.''

En Van Hanegem? Hij deed er gisteren zoals wel vaker het zwijgen toe. De coach die verknocht leek aan AZ en tot erelid van de club is benoemd, leek zich niet meer thuis te voelen bij een club die wil uit groeien tot een groot bedrijf. Bij het verlaten van de Alkmaarder Hout mompelde hij stenen te gaan sjouwen in zijn tuin.