Vaccin tegen koeiengriep was besmet

Een aantal partijen van in 1998 tegen de koeiengriep gebruikte vaccins, was licht besmet met het zogenoemde bvd-virus. Dat zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren die de oude entstof, geproduceerd door Bayer, heeft laten onderzoeken door het instituut ID-DLO in Lelystad.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft veehouders gevraagd zich te melden als zij na de enting te maken hebben gehad met gezondheidsproblemen met hun koeien. De oproep heeft tot 6.000 meldingen geleid. Bij de meeste meldingen bleken de gezondheidsproblemen van beperkte omvang. Maar ze sukkelen al geruime tijd, aldus de betrokken veehouders.

In februari werd op twaalf bedrijven, in Brabant en Overijssel, vastgesteld dat een aantal dieren was besmet na een vaccin van Bayer tegen de koeiengriep IBR. Alle twaalf bedrijven, met in totaal 1.500 dieren, werden geruimd. Leverancier Bayer vergoedde de geleden schade, zo kwam het Duitse bedrijf op 3 maart de de gedupeerden overeen. Dat het aantal gedupeerden beperkt bleef, kwam door het feit dat er in de betreffende periode weinig werd geënt. Bayer kondigde aan samen met een onafhankelijk instituut onderzoek te doen naar het vaccin.

De Gezondheidsdienst voor Dieren besloot na de affaire ook oude (gebruikte) `batches' met entstof te laten testen, omdat ze volgens een medewerker ,,op zeker wilde spelen'. Bayer en het instituut ID-DLO hadden die nog in hun bezit. De ,,batches', gefabriceerd in 1987 en 1988, bleken besmet waarna de Gezondheidsdienst voor Dieren zich tot de boeren richten.

Een woordvoerder van de dienst zegt dat de nu sukkelende dieren – sommige van hen zijn gestorven – dezelfde ziekteverschijnselen vertonen als de in februari geruimde koeien. ,,Maar we kunnen het virus helaas niet aantonen', voegt hij daaraan toe. ,,Dat is een lelijke kink in de kabel, want het wordt nu lastig de schade bij Bayer te claimen.'

Volgens de woordvoerder heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren de gedupeerden aangeraden niet te pogen ,,individueel iets tegen het Duitse bedrijf te ondernemen'. ,,Ze moeten de krachten bundelen, anders verlies je het altijd tegen zo'n grote multinational.' Het bvd-virus is overigens niet besmettelijk voor de mens.

Het ontdekken van de gekkekoeienzikete BSE in Overijssel, leidt tot een strafrechtelijk onderzoek. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft bij meerdere bedrijven in de provincie sporen van verboden diermeel in de gebruikte veevoeders aangetroffen