Ullrich: `Ik ben schoon'

Bij wielrenner Jan Ullrich kon er gisteravond toch nog een glimlach af toen hem werd gevraagd of hij het belastende artikel in Der Spiegel had gelezen. In het vijf pagina's tellende verhaal in het Duitse tijdschrift wordt zijn ploeg Deutsche Telekom beschuldigd van het gebruik van het bloeddopingmiddel EPO.

,,Ich bin sauber'', had Ullrich 's ochtends al geschreven in zijn column in de Duitse sensatiekrant Bild. ,,Het verstoort mijn voorbereiding'', voegde hij er gisteravond aan toe in hotel Wilhelm Tell in het Zwitserse Münchenbuchsee, waar Telekom de eerste dagen van de Ronde van Zwitserland is ondergebracht.

Deze etappekoers, die als een laatste test geldt voor de Tour de France, begon vanmiddag met een tijdrit in Solothurm.

Gisteren kwam er voor Ullrich nog het slechte nieuws bij dat zijn Telekom-collega en vriend Jens Heppner tijdens een trainingsrit door een auto was aangereden en onder meer met een gebroken sleutelbeen in het ziekenhuis was opgenomen.

Het was Ullrich niet aan te zien, maar de winnaar van de Tour de France van 1997 is zeer aangeslagen door het verhaal in Der Spiegel, vertelde zijn manager Wolfgang Strohband. ,,Dit is laster'', zei Strohband. ,,Er wordt maar wat geroepen, bewijzen zijn er niet.'' Strohband overweegt samen met de leiding van Telekom Der Spiegel wegens smaad voor de rechter te dagen. ,,Jan lijdt door dit verhaal enkele miljoenen marken schade.''

Nadat de renners gisteravond na het diner naar hun kamers waren vertrokken, liep ploegleider Walter Godefroot door het hotel te ijsberen. Hij had een journalist van Der Spiegel opgemerkt in de eetzaal. Nee, niet een van de auteurs van het `fantasieverhaal'. Godefroot, schalks: ,,In dat geval zou ik een kieken (Vlaams voor kip, red.) uit België laten overkomen.''