UÇK trekt steden Kosovo binnen

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft delen van de steden Priština en Prizren overgenomen. In Priština werd bloedig wraak genomen op Servische vluchtelingen. Nederlandse troepen hebben vanochtend sporen gevonden van een Servische slachtpartij.

Britse troepen in Priština traden vanochtend op tegen UÇK'ers. Ze omsingelden een huis van waaruit geschoten werd toen ze een melding controleerden over een aanval op een Servische burger. Vijf UÇK-strijders gaven zich over en werden gevangen genomen. Britse troepen ontwapenden eerder bij het plaatsje Kacanik 70 soldaten van het UÇK. Het Rode Kruis schat dat 11.000 Serviërs Kosovo inmiddels hebben verlaten.

Vanochtend schoten onbekenden een granaat af op het vliegveld van Priština, waar tweehonderd man Russische troepen zich hebben verschanst. Een klein Russisch konvooi van elf voertuigen vertrok vanochtend uit Bosnië naar Priština. Het zou om bevoorrading gaan en niet om versterkingen: volgens een woordvoerder van de vredesmacht SFOR in Bosnië bemannen slechts 29 Russische soldaten het konvooi. Britse troepen rond het vliegveld hebben de Russen vandaag water geleverd.

De Russische generaal Georgi Sjpak stelde gisteren dat hij 2.000 tot 10.000 man versterkingen paraat heeft voor Priština. Bulgarije en Roemenië hebben Rusland verboden hun luchtruim te gebruiken zolang er geen overeenstemming is over de Russische rol in Kosovo.

In Helsinki zullen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, en de minister van Defensie, Cohen, naar verwachting eind deze week overleg voeren met hun Russische collega`s. De Russen eisen een eigen zone in Kosovo, buiten de commandostructuur van de NAVO om. Deze vreest dat een Russische zone een Servische vrijhaven wordt.

Gisteren zijn hulpverleners bij het stadje Glogovac gestuit op meer dan 20.000 uitgehongerde ontheemden die zich al maanden in de heuvels van de Drenica verbergen. Ze zeiden zich in leven te hebben gehouden met bessen, wild en gekookt gras. Vanuit Macedonië en Albanië keerden duizenden vluchtelingen vanochtend terug.

In de Macedonische hoofdstad Skopje kwam het gisteren tot hevige rellen bij betogingen van feestende Albanezen. Er vielen 15 gewonden. In Tetevo, waar de Albanezen de meerderheid vormen, waren er felle straatgevechten met Slavische Macedoniërs.

Nederlandse troepen die gisteren hun intrek namen bij het stadje Orahovac, zijn in het dorp Velika Krusa op de verkoolde lijken van twintig Albanezen gestuit. NAVO-troepen bewaken een massagraf bij Kacanik, waarin zich volgens omwonenden 91 lichamen bevinden. (AFP, AP, Reuters)

Dossierwww.nrc.nl