Trouwen met Edward

Je denkt dat je het goed voor elkaar hebt. Je hebt je prins op het witte paard ontmoet, weliswaar in witte tennisshorts; en ok, hij deed er zes jaar over om je ten huwelijk te vragen, maar jij, Sophie Rhys-Jones gaat trouwen. Met Edward.

Die koffiekoppen, theedoeken, asbakken, kranten en posters met je afbeelding die je op iedere straathoek ziet neem je voor lief. En goed, dat je beste vriendin naaktfoto's van jou en een middelbare dj aan The Sun verkocht, alle Britse journalisten iedere beweging van je volgen, je trouwgelofte spellen, het ontwerp van je jurk proberen te vinden; jíj gaat trouwen op één van de mooiste locaties van Groot-Brittannië: St George's Chapel in Windsor Castle.

Ok, het wordt met 6.000 onbekende Britten (uitgenodigd via een loting) plus een troep bekende Britten plus diverse cameraploegen, niet helemaal die besloten trouwplechtigheid die je je altijd had voorgesteld, maar er kan helemaal niets mis gaan.

Dat dacht je, Sophie Rhys-Jones. De BBC zendt niet alleen je huwelijksplechtigheid uit, maar heeft ook een boeiende documentaire samengesteld: Royal Wedding Bells, over de logistiek die komt kijken bij het soepel laten verlopen van een koninklijk huwelijk. In je interview met Sue Barker, afgelopen zondag, vertelde je dat je toch wel bang was voor die trap in combinatie met een enorme, 5.000 pond kostende, witte jurk, en dat de weerman regen heeft voorspeld, maar als dát je ergste zorgen zijn, zou ik woensdag avond maar niet kijken.

De BBC heeft uit haar archief fragmenten van voorgaande Britse koninklijke huwelijken gehaald, van het huwelijk van Edward VIII tot dat van Prince Charles en Diana, en Prince Andrew en Fergie. Uit interviews met de ontwerpers van de jurken, de makers van de taart en andere betrokkenen blijkt wel dat zo'n publiek huwelijk een zenuwachtige aangelegenheid is en dat er veel mis kan gaan. En mocht je na het zien van Royal Wedding Bells tóch nog je schouders ophalen: van de vijf koninklijke huwelijken die er in de documentaire worden getoond, zijn er drie geëindigd in scheiding.

Royal Wedding Bells, woensdag, BBC1, 21.00-21.50u. Live verslag van de Royal Wedding, zaterdag, BBC1 vanaf 16.00 uur.