SocGen verhoogt bod op Paribas

De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft gisteren haar bod op fusiepartner Paribas verhoogd. De bank hoopt hiermee te voorkomen dat Banque Nationale de Paris (BNP) met de twee banken een nieuwe megabank vormt.

SocGen biedt nu 5 aandelen voor 8 aandelen Paribas plus 75 euro (165 gulden). De contanten zijn nieuw. Begin februari, toen de twee banken bekendmaakten te fuseren, was alleen sprake van een aandelenruil. De betaling in contanten komt neer op 1,5 miljard euro, indien alle aandeelhouders van Paribas erop ingaan. Op basis van de slotkoersen van gisteren betekent het nieuwe bod dat een premie van 11,8 procent bovenop de beurskoers wordt betaald, tegen 10,3 procent in het vorige bod.

BNP verraste de twee fusiepartners op 9 maart door een bod uit te brengen van omgerekend 75 miljard gulden op beide banken. Daarmee zou een Franse megabank worden gecreëerd, die de tot nu grootste bank ter wereld (de combinatie Deutsche Bank-Bankers Trust) overtreft.

Zowel SocGen als Paribas zag niets in de avances van BNP. Een verhoogd bod was daarom verwacht. SocGen probeert de aandeelhouders van Paribas extra te verleiden met een alternatief bod op maximaal 30 procent van de aandelen Paribas van 2 aandelen SocGen voor 3 aandelen Paribas. Bovendien heeft de bank na een eventuele fusie ook nog een aandeleninkoopprogramma in petto voor een bedrag ,,in de orde van 2,5 miljard euro''. Zij wil ook de rentabiliteit op het eigen vermogen en de winst per aandeel vergroten. SocGen loopt het risico haar eigen aandeelhouders te benadelen, die nu meer voor de fusie moeten betalen.

SocGen wilde niet wachten op de uitspraak van de rechter in een zaak waarin SocGen en Paribas de geldigheid van het bod van BNP betwisten. BNP wilde gisteren niet reageren.

De uitkomst van het gevecht van de drie banken, dat in de Europese bankwereld uniek is, is nog zeer onzeker. De gebeurtenissen komen op een moment dat de Franse overheid bezig is een andere grote Franse bank, Crédit Lyonnais te privatiseren. (AFP)