RED HOT CHILI PEPPERS

In een wereld waarin talloze klonen van de Red Hot Chili Peppers zijn opgestaan, gooit het origineel het over een andere boeg. Niet slechts ademloze `P-funkmetalcrossover', maar ingetogen, gevoelige liedjes met kop en staart staan er op het zevende album. Californication is nog het best te vergelijken met BloodSugarSexMagik, een plaat uit 1991 die de doorbraak betekende voor deze band uit Los Angeles. En niet alleen omdat producerlegende Rick Rubin weer aan de knoppen zat. Ook speelde op dat album gitarist John Frusciante voor het laatst mee, voor hij aan de heroïne verslingerd raakte. Na het volgen van een rigoreuze afkickmethode weet hij met zanger en oud drugsmaatje Anthony Kiedis (nu healthfreak) en de geoliede ritmesectie van de fenomenaal bassende Flea en drummer Chad Smith de magie van tien jaar terug te doen herleven.

Plachten de groepsleden in de begindagen nog wilde springtaferelen en, op een strategisch geplaatste sok na, poedelnaakte optredens te geven, nu lijkt een periode van bezinning aangebroken. Maar wel bezinning die geen bezadiging inhoudt. Met Californication hebben de Chili Peppers een uiterst gevarieerd album afgeleverd dat naast ouderwets beukwerk ook opvallend veel melodieuze, zelfs poppy songs en ijzersterke ballads bevat. Een waardige terugkeer voor een wereldband.

Red Hot Chili Peppers: Californication (Warner 9362-47386-2)