PASAR MALAM BESAR

Pasar-Malams waren in Nederlands-Indië een mengeling van kermis, jaarbeurs, festival en volksfeest. Die omschrijving is nog volop van toepassing op de Pasar Malam Besar, die dit jaar voor de eenenveertigste keer op het Malieveld in Den Haag wordt gehouden, van 16-27 juni. (open van 12.00 tot ca. 23.00 uur). Het is een gezellige boel, met veel aandacht voor muziek, dans, theater, kunstnijverheid, maar ook snoepen en proeven. Bij tientallen standjes worden hapjes en maaltijden geserveerd. Daar trekt een anonieme publieksjury langs bestaande uit twaalf zogeheten sobats. Zij deelt punten uit aan specialiteiten, kwaliteit van eten en serveren, wachttijd, aankleding van de stand en warenkennis van de bedienden. Op zondag 20 juni volgt de prijsuitreiking aan de nummers een tot en met drie, op het Tong-Tong-podium in Tent 1. Het is maar dat u het weet, want het is een feest om er bij te zijn. U kunt ook de kookdemonstraties volgen in het Kooktheater in het paviljoen Wonen & Reizen, recepten verzamelen en lezingen over koffie aanhoren. De Pasar-krant geeft een lijst van eenëntwintig begrippen. Studeer er even op en u spreekt al een aardig Indo-cuisine mondje mee: ajam = kip; babi = varken; telor = ei; soto = soep en kwee = koekje.

Uit diezelfde krant dit recept van Bea Berens-Sleebos, die al jaren de Indische kookdemonstraties verzorgt, voor toemis van bleekselderij en broccoli, een bijgerecht. Was de stengels bleekselderij, schil ze dun en snijd ze in reepjes van 3 centimeter. Was de broccoli, verdeel het groen in roosjes, schil stronk en stelen en snijd die in stukjes. Pel en snipper knoflook en sjalotjes. Snijd de gewassen prei in smalle ringen. Fruit de snippers knoflook en sjalot met de trassie een halve minuut in hete olie. Voeg de gesneden groenten, de oestersaus en vijf eetlepels water toe. Vijf minuten laten koken. Op smaak brengen met zout en peper (voorzichtig, want de oestersaus is ook zout) en desgewenst gesnipperde rode peper.