Nationalisten uit Servische regering

De extreem-nationalistische Radicale Partij van vice-president Vojislav Šešelj heeft zich gisteren uit de Servische regering teruggetrokken. Daarmee heeft de coalitie van Slobodan Miloševic nog slechts 110 van de 250 zetels in het Servische parlement.

Milosevic zelf hield gisteren een openbare toespraak in de stad Novi Sad, zijn eerste sinds 1997. Hij waadde door de menigte van vijfduizend mensen en schudde handen, iets wat hij zelden doet. In zijn toespraak zei hij dat de ,,zwaarste elf weken sinds de Tweede Wereldoorlog voorbij waren'' en presenteerde hij de Servische terugtocht uit Kosovo als een overwinning. De Beska-brug van Novi Sad was het symbolische startpunt van de wederopbouw van Joegoslavië, aldus Miloševic. ,,Bruggen verbinden mensen.'' De Beska-brug zou Servië weer met Europa verbinden. Ook wijdde hij uit over 25 nationaliteiten die vreedzaam samenleven in de ,,multinationale samenleving'' Servië.

De toespraak deed sterk denken aan de Europa-gezinde retoriek die Miloševic bezigde in 1997, voordat hij het conflict in Kosovo op de spits dreef. Politieke analisten vermoeden dat Miloševic nu weer toenadering gaat zoeken tot gematigde partijen, zoals de SPÖ van de Vuk Draskovic, die tijdens de oorlog zijn ontslag kreeg als vice-premier. Miloševic slaagt er al jaren in aan de macht te blijven door de extreme nationalisten en de gematigden tegen elkaar uit te spelen.

Het vertrek van de ultra-nationalisten van de Radicale Partij (SRS) van Šešelj uit de Servische regering komt niet onverwacht. De partij bezet 13 van de 36 ministeries en heeft 82 van de 250 zetels in het Servische parlement. Eerder deze maand stemden de Radicalen tegen het akkoord met de NAVO over Kosovo. ,,Waar geen Joegoslavische troepen zijn en geen Servische politie, bestaat geen staatssouvereiniteit'', zei de terugtredende Radicale minister van Handel Zoran Krasic.

Vuk Draskovic, de leider van de SPÖ, heeft gezegd de leemte die de Radicale Partij nalaat, alleen te willen opvullen als er ,,serieuze politieke en economische veranderingen plaatshebben''.

Een andere vijand van Miloševic, de pro-westerse president Milo Djukanovic van Montenegro, heeft gisteren in Boekarest aangekondigd dat Montenegro zich van de Joegoslavische federatie zal afscheiden als Miloševic niet ten val wordt gebracht en Servië een democratie wordt. Djukanovic zegt van plan te zijn een referendum over afscheiding uit te schrijven. Dat is volgens Djukanovic pas mogelijk als de staat van oorlog, die in Joegoslavië nog altijd van kracht is, wordt ingetrokken. Met Miloševic aan het roer zal Servië alles in het werk blijven stellen om Montenegro te destabiliseren, aldus Djukanovic. Momenteel bevinden zich nog 40.000 man Servische troepen in Montenegro. Tijdens de NAVO-luchtacties werd vaak gespeculeerd dat Miloševic een staatsgreep voorbereidde tegen Djukanovic. (AFP, AP, Reuters)