Libertel krijgt op beurs lauw onthaal

Beleggers hebben mobiele-telefoniebedrijf Libertel vanmiddag op de Amsterdamse effectenbeurs lauw ontvangen. Het aandeel noteerde om half een op de Amsterdamse effectenbeurs een eerste koers van 21,10 euro. Dat is tien eurocent boven de uitgifteprijs van 21 euro (46,20 gulden) die de begeleidende zakenbanken ING Barings en Goldman Sachs hadden vastgesteld.

Met de uitgifteprijs blijft Libertel een kleine tien procent onder de maximale introductieprijs van 23 euro. In totaal wordt Libertel gewaardeerd op bijna 14,5 miljard gulden. Volgens analisten zou een grote emissie van Deutsche Telekom, waarop beleggers dezer dagen ook kunnen inschrijven, ten koste kunnen zijn gegaan van de belangstelling voor Libertel.

ING verdient met de herplaatsing van een belang van 22,5 procent in Libertel ten minste 1,5 miljard euro (3,3 miljard gulden). Als de banken die de emissie leiden besluiten de zogeheten greenshoe uit te oefenen, komt de waarde van het aandelenpakket dat ING verkoopt op 3,6 miljard. Na de beursgang houdt ING een belang van vijf procent in Libertel over.

De beursgang levert ING een boekwinst op van ten minste ruim drie miljard gulden die zal worden verwerkt in de resultaten over dit jaar.

Het Britse Vodafone, dat bezig is te fuseren met het Amerikaanse Airtouch, handhaaft zijn belang van 70 procent in Libertel.

Libertel is het eerste beursgenoteerde Nederlandse mobiele-telefoonbedrijf. Ook concurrenten Dutchtone en Telfort willen binnen enkele jaren een beursnotering verwerven.

Vanmorgen werd bekend dat Libertel een kort geding heeft verloren dat het bedrijf samen met KPN had aangespannen tegen Haarlemmermeer. Deze gemeente eist aanvraag van een bouwvergunning voor GSM-masten, hetgeen KPN en Libertel tot nog toe weigerden. De rechter heeft de bedrijven nu dwangsommen opgelegd van respectievelijk 4,4 miljoen en 2,4 miljoen gulden als ze in gebreke blijven.