Kroongetuige zwijgt wegens `bedreiging'

De kroongetuige van het Haagse openbaar ministerie in de drugszaak tegen de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse heeft vanochtend wegens verscheidene bedreigingen geweigerd een verklaring af te leggen.

De 32-jarige Patrick van L. uit Deurne heeft in maart van dit jaar met justitie een deal gesloten. In ruil voor een belastende verklaring over een drugstransport dat de Belg in 1997 heeft georganiseerd met Bouterse, zou hij maar tweederde van zijn straf van acht jaar hoeven uit te zitten. Voorwaarde was wel dat hij vandaag ook op de zitting zijn twee eerder bij de politie afgelegde verklaringen zou herhalen. Bij de politie heeft hij verteld dat Bouterse verantwoordelijk is voor de aanvoer van 473 kilo cocaïne die in 1997 in Stellendam is onderschept.

Achter gesloten deuren heeft de Belg vanochtend wel gezegd vast te houden aan zijn eerder afgelegde zeer belastende verklaringen tegen Bouterse. Hij wil ze alleen niet in het openbaar herhalen. Hierdoor is de deal komen te vervallen, maar kunnen de politieverklaringen toch volledig meetellen als bewijs, aldus het OM.

Officier van justitie E. Harderwijk opende vandaag een aanval op raadslieden die volgens hem voortdurend via de pers stukken uit het strafdossier laten lekken om de strafzaak te beïnvloeden. Volgens hem wordt justitie ten onrechte verweten informatie te lekken. Hij wees erop dat de deal met getuige Van L. pas bekend werd, nadat de raadsman van Bouterse hierover was geïnformeerd.

Harderwijk riep de pers op tot bezinning. ,,Getuigen die met naam en toenaam in de krant staan, voelen zich alleen daardoor al bedreigd. We hebben het vandaag weer gezien'', aldus Harderwijk. Volgens justitie is het onder advocaten steeds meer een bewuste tactiek om getuigenverklaringen naar buiten te brengen. Via de media, die getuigen dan met naam en toenaam aanduiden, zou druk worden uitgeoefend in de hoop dat verklaringen worden ingetrokken. In de zaak-Bouterse zijn door verschillende media getuigen met naam en toenaam genoemd.