Krabbé verfilmt Mulisch

De filmrechten van Harry Mulisch' roman De ontdekking van de hemel zijn vorige week verworven door producent Ate de Jong. Volgens de in Londen wonende Nederlandse producent en regisseur zal de filmversie geregisseerd gaan worden door acteur Jeroen Krabbé naar een scenariobewerking van Edwin de Vries. Vorig jaar debuteerde Krabbé als regisseur, ook in samenwerking met producent De Jong en scenarist De Vries, met Left Luggage, de verfilming van Carl Friedmans novelle Twee koffers vol. De Jong schat dat het budget van de eveneens Engelstalige verfilming van Mulisch' internationaal onder de titel Discovery of Heaven bekend staande roman tussen de 10 en de 12 miljoen dollar zal bedragen (21 tot 26 miljoen gulden).

Het ligt in de bedoeling dit budget grotendeels door Nederlandse investeerders bij elkaar te laten brengen, met gebruikmaking van de nieuwe belastingmaatregelen ter bevordering van de Nederlandse filmproductie. Het zou in dat geval verreweg de duurste Nederlandse film uit de geschiedenis worden. De opnamen zouden behalve in Nederland ook op andere locaties die in het boek voorkomen plaats moeten vinden, bijvoorbeeld in Cuba, Polen en Israel.

De vorige verfilming van een roman van Mulisch, De aanslag (1986), bezorgde regisseur en producent Fons Rademakers een Oscar voor de beste buitenlandse film. In 1979 verfilmde George Sluizer Mulisch' Twee vrouwen in het Engels als Twice a Woman. Producent De Jong hoopt dat de voltooiing van Discovery of Heaven zal samenvallen met het winnen van de Nobelprijs door Mulisch.