Korpschef Lutken wil relschoppers afluisteren

Drank en drugs hebben een grote rol gespeeld bij de rellen eind april in Rotterdam na het kampioensfeest van Feyenoord.

De Rotterdamse hoofdcommissaris van politie B. Lutken wil infiltranten inzetten en telefoonverkeer afluisteren om meer informatie te verkrijgen over relschoppers. ,,Met de EK 2000 (vijf wedstrijden in Rotterdam) in het vooruitzicht is het absoluut nodig de informatiepositie van de politie te versterken'', aldus Lutken gisteren bij de presentatie van een rapport over het politieoptreden bij de rellen in het centrum van Rotterdam op zondag 25 april toen Feyenoord landskampioen werd. De raad van hoofdcommissarissen heeft minister Peper (Binnenlandse Zaken) gevraagd regels op te stellen voor het gebruik van infiltranten en het afluisteren van telefoons.

In het rapport `Vuurwerk na de huldiging' wordt vastgesteld dat de Rotterdamse politie bij de voorbereiding van het kampioensfeest van Feyenoord geen grote fouten heeft gemaakt. Er was voldoende politie op de been en er werd adequaat gereageerd toen er rellen ontstonden die vrijwel gelijktijdig gepaard gingen met plunderingen van winkels. Maar de mate van geweld en agressie was `schokkend en bizar', aldus het rapport. ,,Drank en drugs speelden hierbij een grote rol.''

Lutken sprak van ,,een vreemd fenomeen'' dat relschoppers op evenementen afkomen om samen met ,,soortgenoten'' bonje met de politie te maken. ,,Hoe ga je om met mensen die onder invloed van drank en pillen verkeren en zelfs voor het optreden van de ME letterlijk ongevoelig zijn?'', aldus Lutken, die de vraag opwierp of het nog verantwoord is grootschalige evenementen te houden.

Er zijn geen bewijzen gevonden voor voorbereidingen door relschoppers, wel aanwijzingen dat kleinere groepen bewust van de rellen gebruik hebben gemaakt om winkels te plunderen, aldus het rapport, dat wordt onderschreven door de Rotterdamse hoofdofficier van justitie mr. L. de Wit en burgemeester I. Opstelten.

De rellen begonnen direct na de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel met een `onverwachte en levensbedreigende' aanval van ongeveer honderd relschoppers op vijf gewone agenten (`platte petten'). De agenten schoten uiteindelijk gericht op aanvallers, van wie er drie gewond werden. Dat incident, dat internationaal opzien baarde, is nog in onderzoek.

De communicatiemiddelen van de politie bleken op 25 april niet toereikend. Zo vielen GSM-verbindingen wegens overbelasting uit. Lutken concludeert dat zijn korps snel nieuwe apparatuur moet aanschaffen. Ook wordt de inzet van meer videoapparatuur aanbevolen — waar camera's stonden werd niet geplunderd.

Na een uitzending van `Opsporing verzocht' konden dertien van de veertien gesignaleerde verdachten worden aangehouden. Lutken: ,,Voor de rechter zijn inmiddels 31 verdachten verschenen en er worden nog meer zaken voorbereid.''

Volgens het rapport werden er 25 winkels geplunderd, bij 93 winkels werden ruiten ingegooid en er vielen zestien gewonden onder wie vier politieagenten. Uit een inventarisatie van de Rotterdamse Ondernemers Organisatie blijkt dat er aan winkels voor vijf miljoen gulden schade werd aangericht.