Korea's leveren slag op Gele Zee

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn vanochtend sterk opgelopen nadat oorlogsschepen uit beide landen het vuur op elkaar hadden geopend. Volgens Seoul is daarbij een Noord-Koreaanse torpedojager tot zinken gebracht en werd zware schade toegebracht aan enkele andere schepen.

Het incident deed zich voor in de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en het Chinese vasteland, in een visgebied dat rijk is aan krab en waarop zowel Zuid- als Noord-Korea aanspraak maakt. Sinds begin vorige week voeren Noord- en Zuid-Koreaanse marineschepen er al een kat-en-muisspelletje uit, waarbij schepen elkaar af en toe ramden, maar tot een schotenwisseling zoals vanochtend was het nog niet gekomen. Noord-Korea bevestigde vanochtend dat een van zijn marineschepen is gezonken en drie andere zwaar zijn beschadigd, en eist dat Seoul onmiddellijk verontschuldigingen aanbiedt voor deze ,,roekeloze militaire provocatie''.

China zei vanochtend ,,diep bezorgd'' te zijn over de escalatie. ,,Handhaving van vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland is van fundamenteel belang voor beide zijden. We hopen dat beide zijden kalmte en terughoudendheid zullen betrachten en afzien van acties die de situatie doen verergeren'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Noord-Korea en Zuid-Korea spraken onlangs af dat ze voor het eerst sinds ruim een jaar volgende week maandag weer vredesonderhandelingen zullen voeren in Peking. Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung zei vanochtend, na spoedberaad van de nationale veiligheidsraad, dat Zuid-Korea gewoon zal komen opdagen.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei dat een Noord-Koreaanse torpedojager als eerste het vuur opende nadat Zuid-Koreaanse schepen Noord-Koreaanse schepen hadden geramd om hen te beletten de wateren van Zuid-Korea binnen te varen. ,,Toen onze marine probeerde te voorkomen dat de Noord-Koreaanse schepen onze grenslijn overstaken, schoten de Noord-Koreanen. Het was onvermijdelijk dat we terugschoten uit zelfverdediging.'' (AP)