Huizenbezitters hopen op rentehobbel

De hypotheekrente stijgt weer. Dat doet denken aan vroeger. Huizenbezitters proberen nog snel te profiteren van de goedkope leningen, maar van paniek is geen sprake. Optimisten gaan zelfs uit van een rentehobbel.

Hypotheken behoren tot de weinige producten die meer klanten trekken op het moment dat ze duurder worden. Uit vrees dat de rente nog verder zal stijgen is de aanloop bij de hypotheekverschaffers inderdaad toegenomen.

,,Veel mensen die al met een hypotheek bezig waren, worden door de rentestijging tot spoed gemaand'', zegt de Hypothekersassociatie.

Een stijging van de hypotheekrente is sinds 1995 niet meer voorgekomen, maar deze maand gaat die maar liefst twee keer omhoog. Roparco is de eerste met zo'n dubbelslag en verhoogt morgen het basistarief met 0,2 procent, waardoor een lening met een looptijd van 10 jaar 5,5 procent gaat kosten. Andere verschaffers, zoals ABN-Amro, de Postbank en de Rabobank, beraden zich nog over een tweede verhoging.

Van paniek is geen sprake ook al omdat menig huizenbezitter de rente voor langere tijd heeft vastgezet.

,,Twee rentestijgingen binnen één maand maken dat meer mensen voor looptijden van tien tot vijftien jaar gaan kiezen'', zegt een woordvoerder van Woonfonds Hypotheken. ,,Met de huidige lage rente kan de consument dat ook vrijwel zonder risico doen.''

De angst voor een forse rentegroei is niet groot. De consument is volgens de hypotheekmakelaars nog niet geneigd om langlopende renteafspraken af te breken om de hypotheek op het huidige lage renteniveau vast te zetten. Bij een dergelijke `oversluiting' betaalt de klant een fikse boete die moet opwegen tegen het rentevoordeel. Omdat deze `oversluitingen' niet zijn toegenomen denkt de Hypothekersassociatie dat de klanten niet het gevoel hebben dat de rente zal doorstijgen.

De Hypotheekshop deelt die mening. ,,Het is een kleine stijging die waarschijnlijk niet zal doorzetten, de consument besluit misschien wat sneller maar is absoluut niet in paniek. We adviseren mensen dan ook geen overhaaste beslissingen te nemen.''

Ook bij de Rabobank, de grootste hypotheekverschaffer, wordt de rentestijging niet gezien als een structurele ommekeer. In het meest recente kwartaalbericht wordt voor de rest van dit jaar zelfs een daling van de rente verwacht. Volgens deze gedachte is dus slechts sprake van een rentehobbel.

De klanten van de Rabobank delen deze mening, want bij deze bank is een reactie op de renteverhoging nauwelijks merkbaar.

Woningbezitters die binnenkort een hypotheek moeten afsluiten kunnen beter niet luisteren naar de Postbank. In plaats van een rentehobbel spreekt zij van een trendbreuk in de rente-ontwikkeling. ,,Sinds 1995 is de hypotheekrente immers niet meer omhoog gegaan'', aldus de Postbank.

Geluk bij ongeluk is dat de rentestijging nog geen gevolgen heeft voor de huizenprijzen. ,,Consequenties gaan we pas zien wanneer de rente minimaal 1,5 procent stijgt'', aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars.