Hockey wordt ijshockey door nieuwe shoot-regel

Unaniem verwerpen hockeyspelers en coaches het experiment met de shoot-regel tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Brisbane. KNHB-voorzitter André Bolhuis ging gisteren verhaal halen bij de wereldhockeybond FIH.

Uit de krant moest André Bolhuis vorige week vernemen dat bij het toernooi om de Champions Trophy geëxperimenteerd ging worden met de shoot-regel. In Brisbane zag de voorzitter van de Nederlandse hockeybond (KNHB) de afgelopen twee dagen voor het eerst waartoe het toestaan van onopzettelijk balcontact met voet of been kan leiden. ,,Ik kijk mijn ogen uit, maar vraag me af of we op de goede weg zijn.''

Bolhuis is niet de enige. Nu verdedigers meer middelen (voet en been) tot hun beschikking hebben om aanvallers af te stoppen en scheidsrechters zelden nog fluiten is hockey verworden tot ijshockey op kunstgras. Met als gevolg dat het aantal overtredingen is toegenomen en daarmee het blessureleed. Verder is sprake van een zwaardere fysieke belasting (minder rustmomenten) en een afname van het aantal doelpunten in vergelijking met voorgaande toernooien.

Ronduit storend noemt Bolhuis de timing van de wereldhockeybond FIH. Waarom experimenteren op het op twee (Olympische Spelen en WK) na belangrijkste toernooi en waarom pas zo laat spelers en coaches informeren, zo vroeg hij zich hardop af. ,,Ze hadden beter een vierlandentoernooitje kunnen uitzoeken om vervolgens in alle rust te evalueren. Nu heeft niemand zich op een gedegen manier kunnen voorbereiden op de nieuwe omstandigheden. Spelers niet, coaches niet en scheidsrechters al helemaal niet.''

Officials van de FIH wezen er de afgelopen dagen op dat hockey nu beter te begrijpen en te volgen is voor de gemiddelde toeschouwer (lees: tv-kijker). Het jaarlijkse zeslandentoernooi, met de zes sterkste hockeynaties ter wereld in gezelschap van 's werelds beste arbiters, beschouwen zij als een uitstekende gelegenheid om de nieuwe regel uit te proberen. Dat de Champions Trophy daarmee wordt gereduceerd tot een veredeld oefentoernooitje nemen de bestuurders voor lief.

FIH-voorzitter Juan Angel Calzado had gisteren een ontmoeting met een aantal voorzitters van nationale bonden, onder wie Bolhuis. De Spanjaard hoorde de klachten aan, maar weigerde naderhand het omstreden experiment toe te lichten met een verwijzing naar de persconferentie die hij voor donderdag heeft belegd. Bolhuis drong bij Calzado aan op een snelle evaluatie. ,,Over een paar maanden beginnen de nationale competities al weer. We kunnen de jeugd en de lagere teams niet in niemansland laten. We willen weten waar we aan toe zijn.''

De kans is groot dat de nieuwe regel binnenkort wereldwijd wordt ingevoerd. Boze tongen beweren dat Calzado onder zware druk staat van zijn invloedrijke landgenoot, Juan Antonio Samaranch. Bij het laatste WK, vorig jaar in Utrecht, ergerde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich groen en geel aan de vele spelonderbrekingen en het onevenredig grote belang van de strafcorner. Ironisch genoeg was Samaranch, die vroeger zelf rolhockey speelde, in het Galgenwaard-stadion getuige van de spectaculairste wedstrijd van het toernooi: Pakistan-Engeland (7-5).

Vraag is of hockey moet vrezen voor zijn olympische status. Bolhuis denkt van niet. ,,We zijn al verzekerd van deelname in 2004.''. Maar het geeft te denken dat het dagelijks bestuur van de FIH zo gevoelig is voor geluiden vanuit IOC-kringen dat het onlangs zelfs de eigen spelregelcommissie buitenspel heeft gezet. De zogeheten Rules Board gaf in februari een negatief advies over het shoot-experiment, maar het hoofdbestuur sloeg die aanbevelingen in de wind.

Spelers en coaches wijzen het experiment vrijwel unaniem van de hand. Katrin Kauschke, de aanvoerster van Duitsland, bracht de frustratie het best onder woorden met de opmerking dat ,,hockey een sport is die gespeeld moet worden met bal en stick, niet met voet en stick''. Joaquin Malgosa, aanvoerder van Spanje, ging een stap verder. ,,Als dit de regel wordt zullen veel spelers voor een andere sport kiezen'', waarschuwde de routinier.

Nog vertwijfelder klonken de woorden in het Pakistaanse kamp. ,,Wij willen het publiek vermaken en veel doelpunten maken, maar hoe kan dat als onze aanvallers zich voortdurend stuk lopen op een muur van 22 voeten'', zo vroeg coach Shanaz Sheikh zich af. Nog wranger voor Pakistan is de wetenschap dat nu de Aziaten eindelijk over een doeltreffende sleeppush beschikken, in de persoon van Sohail Abbas, het belang van de strafcorner is afgenomen.

Toch heeft de nieuwe regel ook voordelen. De effectieve speeltijd is toegenomen, van gemiddeld 44 naar 55 minuten per wedstrijd. Minder fluiten leidt tot een hoger tempo, wat de attractiviteit ten goede komt. Daarnaast is het uitlokken van de strafcorner, het `voetje zoeken', eindelijk aan banden gelegd. Al blijft het ook onder de huidige regelgeving nog altijd de vraag wanneer sprake is van opzettelijk shoot en wanneer niet.