Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Gele Rijders in Orahovac

Een konvooi van Nederlandse militaire voertuigen, waaronder vijf 155 millimeter houwitserkanonnen van het 11de artilleriebataljon, de Gele Rijders, is gisteren vanuit Prizren aangekomen op het vliegveld van Orahovac. Op en bij de landingsstrook van ongeveer vijfhonderd meter zijn de Nederlanders begonnen met het bouwen van een kampement. De vijf houwitsers zorgen voor vuursteun en bescherming van Duitse en Nederlandse eenheden. De komst naar Orahovac verliep ongehinderd. De Nederlanders hebben nog enige moeite met de onzekere situatie in het zuiden van Kosovo, waar Servische militairen en burgers langzaam naar het noorden trekken en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en burger-Albanezen op zoek zijn naar wraak. Zondag was al duidelijk dat de KFOR-aanwezigheid in het zuiden van Kosovo nog niet `robuust' genoeg is om de Serviërs af te schrikken. Ook tussen Prizren en Orahovac zijn nog maar weinig NAVO-militairen. Vrijwel alle huizen in dit gebied zijn vernield en in brand gestoken. Langs de weg liggen rottende karkassen van koeien en schapen. Prizren lijkt, vergeleken met de dorpen in de omgeving, nauwelijks aangetast door het geweld. Rond de stad zijn er veel etnische zuiveringen geweest, zoals mogelijk blijkt uit de ontdekking van een huis met twintig verbrande lijken vanmorgen door Nederlandse militairen. De afdelingscommandant, de overste Ton van Loon, zou gistermiddag overleg voeren met onder anderen de Servische burgemeester van Orahovac over de situatie in de stad om een oplossing te vinden voor de komende en gaande vluchtelingenstromen en de terugtrekking van de Serviërs. Momenteel verblijven zo'n 3.000 Serviërs en 6.000 Albanezen in het gebied. Het aantal Servische militairen en politieagenten is nog onbekend. De Serviërs hebben twee blokkades opgeworpen met tanks. Dat leidde niet tot een confrontatie met de Nederlandse militairen. (ANP)