Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Elektriciteit

Op 6 mei publiceerde NRC Handelsblad een uitstekend artikel over het Amerikaanse bedrijf Reliant dat een deel van de Nederlandse elektriciteitsmaatschappij UNA heeft overgenomen.

Als researchverslaggever van The Observer en expert op het gebied van nutsbedrijven in de Verenigde Staten, hebben uw verslaggevers mij om informatie gevraagd over deze mysterieuze indringer uit de VS. Gegevens van de overheid onthullen dat Reliant een zeer twijfelachtige reputatie geniet. Het bedrijf is veroordeeld wegens overtreding van nucleaire veiligheidsregels, mishandeling van arbeiders, incompetent bestuur en excessieve prijzen.

In plaats van te reageren op deze feiten, hebben de hoogste bestuurders van het bedrijf een immorele persoonlijke aanval op mij geopend. Een vice-voorzitter van het bedrijf vertelde zelfs aan een verslaggever van deze krant dat ik betrokken was bij een seksschandaal in Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft NRC Handelsblad twee pagina's vol vervalst bewijsmateriaal, leugens en verdachtmakingen over mij overhandigd. Deze aantijgingen (die het bedrijf later heeft moeten rectificeren) zouden deel uitmaken van een dossier dat Reliant over mij bijhoudt.

Is dit het soort van onderneming waaraan Nederland het beheer van zijn elektriciteit wenst over te laten? Wil Nederland zaken doen met een bedrijf dat dossiers bijhoudt over zijn politieke tegenstanders en dat door kwaadsprekerij en valse geruchten zijn tegenstanders wil straffen? Zoals Reliant in andere landen heeft gedaan, vervuilt het bedrijf het politieke debat en maakt het gebruik van laag-bij-de-grondse praktijken om zijn belangen te beschermen.

Reliant heeft dit al eerder gedaan in de VS, Groot-Brittannië en Brazilië. Waarom zou het dat nu ook in Nederland mogen doen?

Nederland staat voor de cruciale keuze om de eerste schreden te zetten op het gebied van de privatisering van zijn elektriciteit. Het gaat er echter niet om of het zijn publieke bezittingen aan een Amerikaans bedrijf verkoopt, Nederland moet tegelijkertijd het recht bedingen om die bedrijven buiten de deur te houden die slecht worden geleid, slechte veiligheidsmaatregelen treffen en die er een lage moraal op nahouden.