De Vries Robbé verkoopt grootste dochter

De Vries Robbé heeft zijn belangrijkste dochterbedrijf, het in gevelbouw gespecialiseerde Gevel Nederland, verkocht aan Forex Lloyd uit Duitsland. De transactie zorgt bijna voor een halvering van de omzet van het in financiële nood verkerende De Vries Robbé. Aanvankelijk wilde de Vriese Robbé financieel orde op zaken stellen door het hoofdkantoor te verkopen, maar de beoogde koper liet het op het laatste moment afweten.

De nieuwe Duitse eigenaar wil Gevel Nederland samenvoegen met een Duitse branchegenoot. De gebundelde onderneming zou een omzet van 200 miljoen mark per jaar krijgen en vooral actief zijn op de Duitse bouwmarkt.

Voor Gevel Nederland zal de overname gepaard gaan met een ,,forse sanering''. Bij Gevel Nederland werken nu nog ongeveer 160 mensen. Hoeveel banen op de tocht staan is nu nog niet te overzien.

De Vries Robbé stond volgens directeur R. van den Hoek aan de rand van een faillissement, met een garantievermogen (eigen vermogen plus achtergestelde lening) dat nog slechts van 5 procent van het balanstotaal beliep. Na de verkoop is dat gestegen tot 28 procent. Van den Hoek wil niet vertellen hoeveel geld hij voor Gevel Nederland heeft gekregen. Wel meldt hij dat het balanstotaal naar ,,ongeveer 28 miljoen'' gaat.

In 1998 boekte De Vries Robbé een omzet van 107,3 miljoen gulden, waarvan Gevel Nederland 45 miljoen voor haar rekening nam. Het verlies van De Vries Robbé bedroeg vorig jaar ruim acht miljoen. Na de verkoop van Gevel Nederland is het bedrijf nog actief in het maken van boortorens en hijskranen en dienstverlening via technisch uitzendbureau Ruiter & Veth Services. Beide activiteiten zijn winstgevend.