Damrak weinig geïnspireerd

De Amsterdamse effectenbeurs liep vanochtend keurig in de pas met de overige beurzen in Europa, waar de aandelenkoersen verder afbrokkelden. Zelfs het licht hogere slot van Wall Street gisteren kon de Amsterdamse beurs geen impuls geven. Bij een ongeanimeerde handel noteerde de AEX-index na het middaguur 2,25 punten lager op 563,38 punten.

Handelaren voorzien voor de komende tijd weinig verandering in de situatie. De omzetten stellen weinig voor omdat beleggers een afwachtende houding aannemen. Die reserve wordt vooral veroorzaakt door het oplopende rentepeil, hetgeen traditioneel een remmende factor is voor het beleggen in aandelen.

Bovendien moest Amsterdam het vanochtend doen zonder belangrijk bedrijfsnieuws. Het patroon dat de markt volgde was ongeveer hetzelfde als gisteren. Ook toen was er er de nodige vraag naar hightechfondsen. Daardoor ging ASM Litho vanochtend 1,05 euro omhoog naar 50,80 euro. Baan werd 25 eurocent duurder op 13,60.

Heineken raakte wat in de verdrukking, volgens handelaren door publicaties over lagere bierverkopen in Nederland. Hoewel dit nog weinig zegt over de concernresultaten, reageerde de koers onmiddellijk met een daling van 1,20 euro op 51,80.

Het bericht dat De Vries Robbé uit Gorinchem dochter Gevel Nederland heeft kunnen verkopen aan het Duitse Forex Lloyd viel goed. De koers ging met 55 eurocent omhoog naar 5,45 euro.