Coca-Cola uit winkels in België en Luxemburg

Frisdrankenproducent Coca-Cola moet al zijn producten uit de Belgische winkels terughalen. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid, Van den Bossche, gisteren besloten. Vandaag heeft Luxemburg tot eenzelfde maatregel besloten. Sinds vorige week zijn herhaaldelijk scholieren onwel geworden na het drinken van Coca-Cola.

In Nederland bestaat volgens Coca-Cola ,,geen enkel risico voor de volksgezondheid''. De Nederlandse producten zijn getest en in orde bevonden. Er is in Nederland ook niets teruggehaald uit de winkels.

Onderzoeken in België van de frisdranken zelf en van de verpakking – blikjes en flesjes – hebben tot nu geen aanwijzingen opgeleverd over wat er mogelijk mis is met Coca-Cola.

Vorige week moesten 55 scholieren in Brugge, Kortrijk en Bornem misselijk en brakend in het ziekenhuis worden opgenomen. Gisteren werden in Lochristi 38 scholieren ziek na het drinken van blikjes Coca-Cola uit een automaat.

Bij de scholieren is hemolyse vastgesteld. Dat is een vernieling van rode bloedlichaampjes als gevolg van het vrijkomen van hemoglobine.

Bij hemolyse kunnen de ogen en de huid geel kleuren. Het Belgische ministerie van Volksgezondheid ontraadt consumenten die frisdranken van Coca-Cola in huis hebben om deze te drinken. Behalve om het merk Coca-Cola gaat het verder onder meer om de merken Cherry Coke, Fanta, Sprite, Nestea en Aquarius.

De Cola-producten in België zijn afkomstig uit fabrieken in Gent, Wilrijk en het Franse Duinkerken. In plaats van het produceren van frisdranken houden de werknemers zich sinds gisteren bezig met het terughalen van de flessen en blikjes.

De schade voor Coca-Cola is nog niet te overzien. Het moederbedrijf in het Amerikaanse Atlanta laat de onderzoeken niet alleen aan Belgische laboratoria over maar heeft ook Amerikaanse experts naar België gestuurd. De frisdrankfabrikant, die onderstreept dat alleen in België problemen zijn geconstateerd, hoopt morgen de oorzaak ontdekt te hebben.