China zet hoeren in om Tibetanen te verleiden

China zet speciaal getrainde prostituees in om Tibetaanse monniken te verleiden en van Tibet een atheïstisch land te maken. Dat heeft het Tibetan Youth Congress gezegd op basis van een rapport dat is opgesteld door een Tibetaanse organisatie in Londen.

Volgens de Tibetanen stuurt de Chinese overheid sinds twee jaar ,,jonge Chinese vrouwen'' naar Tibetaanse kloosters, ,,speciaal om monniken te verleiden''. Ook zouden de vrouwen proberen de monniken aan het gokken te krijgen.

Een van de voornaamste doelen van de Chinese prostituees is het Potala, het voormalige paleis van Tibets geestelijk leider de Dalai Lama in Lhasa. Het grootste deel van het paleis is door de Chinezen voorzien van een gesloten tv-circuit waardoor monniken die met een vrouw worden gefilmd geen andere keuze meer hebben dan uit hun religieuze ambt te stappen, aldus het Tibetaanse rapport.

Vrijwel de gehele Tibetaanse bevolking is boeddhistisch. Volgens het in Londen gevestigde Tibetaanse Informatie Netwerk (TIN), probeert China al sinds 1994 elke vorm van godsdienst in Tibet te ondermijnen, onder andere door de gedwongen `herscholing' van boeddhistische monniken en nonnen in de Tibetaanse kloosters. Het laatste jaar worden veel boeddhisten gedwongen de Dalai Lama af te zweren. De Chinese leiders noemen de Dalai Lama, die al veertig jaar in India in ballingschap leeft, een separatist. In Tibet zijn foto's en teksten van de Dalai Lama verboden.

Volgens het TIN is het Chinese ministerie van Propaganda in Lhasa onlangs een speciale campagne begonnen tegen het boeddhisme. ,,Atheïsme is nodig om de economische ontwikkeling en de anti-Dalai Lama-campagne te bevorderen'', zo schrijft de Chinese regering volgens de Tibetanen in een onlangs uitgevaardigd decreet.

Volgens Tibetaanse vluchtelingen in Noord-India worden steeds meer kloosters in Tibet gesloten als gevolg van het Chinese beleid. Tibetanen mogen van de Chinezen pas monnik worden als zij achttien zijn. Tot voor kort konden Tibetaanse kinderen al op jonge leeftijd naar het klooster.

    • Rob Schoof