Attractie onveilig

Voor het Wassenaarse pretpark Duinrell dreigt een strop van minimaal twee miljoen gulden, doordat een nieuwe attractie na uitgebreide testen te onveilig blijkt te zijn. Caripro b.v. uit Weert, het bedrijf dat de zogenoemde Bat Flyer heeft geleverd, is inmiddels failliet gegaan.

Op de tekentafel was bedacht dat de bezoekers van de Bat Flyer in een soort hangende vleermuis vanaf 38 meter hoogte suizend over het duingebied naar beneden zouden gaan. De attractie, die Duinrell volgens het Weertse bedrijf twee miljoen gulden heeft gekost, was onderdeel van de promotiecampagne in 1997 en had al vorig seizoen in gebruik moeten worden genomen.

Volgens P. Wijnen, woordvoerder van het attractiepark, is na verschillende testen gebleken dat de veiligheid van het ,,unieke spectaculaire apparaat'' onvoldoende is. ,,De snelheid ligt veel te hoog waardoor het risico ontstaat dat mensen uit de bakjes vallen. En op bepaalde plekken bleef het apparaat hangen op acht meter hoogte.'' Het ontwerp was volgens hem ,,te hoog gegrepen''.

H. Gubbels, directeur van Caripro Amusement Technologie dat werd opgericht na het faillissement van Caripro b.v., bevestigt de gebreken van de Bat Flyer. ,,De karretjes werken, maar het is niet veilig. We zijn er door failliet gegaan. Maar ons nieuwe bedrijf is niet meer bij de attractie in Duinrell betrokken.'', aldus Gubbels.

Duinrell zal in het najaar een besluit over de Bat Flyer nemen.

    • Koen Greven