Adviseur Boijmans

Philip A. Idenburg (1934), hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Utrecht, is gisteren benoemd tot adviseur van de directie van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Idenburg, die voorzitter van de directie wordt, gaat zich vooral richten op het verbeteren van de verhoudingen tussen personeel en museumdirectie.

Aanleiding voor Idenburgs benoeming is een vertrouwensconflict tussen directeur Chris Dercon en de staf. Begin april escaleerde een ruzie over Dercons plan om met de verkoop van een schilderij van Mark Rothko de uitbreiding van het museum te financieren. Later bleek dat er al langer sprake was van een onwerkbare situatie in het museum. Drie hoofdconservatoren beschuldigden de directie van onder meer `slecht management' en `inconsequent beleid'. Het benoemen van een adviseur werd eind vorige maand voorgesteld door bemiddelaar en PvdA-senator Erik Jurgens.

Idenburg, die voor een half jaar is benoemd, bekleedde eerder bestuursfuncties bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Harmonisatieraad Welzijnsbeleid, en was adviseur van de gemeente Rotterdam.