Zangeres wint zetel

De grootste verassing in Ierland – The Irish Times sprak vanochtend zelfs van van de shock of the night –, is het succes van Eurovisiesongfestival-winnaar Rosemary `Dana' Scallon, die in de eerste ronde 3000 meer stemmen kreeg dan haar directe concurrent, minister Noel Treacy.

De onafhankelijke kandidaat Dana verovert waarschijnlijk een zetel in het Europees Parlement ten koste van regeringspartij Fianna Fail. Volgens de christelijke zangeres/activiste is ,,het volk de grote partijmachines en professionele politici zat.''

Ondanks de succesvolle concurrentie van Dana en een reeks politieke schandalen deed Fianna Fail het goed in de lokale verkiezingen die tegelijkertijd werden gehouden. Fianna Fail's Brian Crowley behoudt zijn zetel in Straatsburg. Opmerkelijk was de grote winst die Sinn Féin boekte in de lokale verziezingen, waarschijnlijk ten koste van Labour die grote verliezen incasseerde.

Rond de vijftig procent van de geregistreerde kiezers vond de weg naar de stembus. In hoofdstad Dublin stemde slechts 25 procent.