WK cricket beleeft fraaie ontknoping

Australië en Nieuw Zeeland hebben zich afgelopen weekeinde in zinderende ontknopingen geplaatst voor de halve finales van het WK cricket. De Aussies wonnen gisteren in Leeds met nog twee ballen te gaan van Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland passeerde zaterdag in Trent Bridge tien ballen voor het einde het totaal van India.

Australië en Zuid-Afrika spelen donderdag weer tegen elkaar in de halve finale, omdat ze in de Super Six respectievelijk als tweede en derde eindigden. De andere halve eindstrijd gaat tussen poulewinnaar Pakistan en nummer vier Nieuw Zeeland. De winnaars ontmoeten elkaar zondag op Lord's in de finale.

De uitschakeling van Australië leek aanstaande toen de ploeg op jacht ging naar de score van Zuid-Afrika (271 voor 7) en zijn wickets snel zag vallen. Van 6 voor 1 ging het via 20 voor 2 naar 48 voor 3. Daarna zorgden Ricky Ponting (69) en vooral Steve Waugh voor de grote ommekeer. De aanvoerder maakte een ongeslagen serie van 120. De 34-jarige Waugh sprak na afloop over de beste prestatie uit zijn cricketcarrière. Hij had slechts 92 ballen nodig voor zijn prachtige totaal. ,,De wedstrijd glipte ons uit de handen en daarom moesten we wat risico nemen.''

Waugh, als enige speler over van de Australische ploeg die in 1987 wereldkampioen werd, had geluk dat Herschelle Gibbs een vangbal niet kon vasthouden. Hij had toen pas 56 runs achter zijn naam staan. Gibbs, eerder aan bat de topscorer bij Zuid-Afrika met een score van 101, had als excuus dat hij met een geblesseerde vinger kampt. Ondanks de hoge productiviteit van Waugh hing het er lange tijd om of Australië de winst zou binnenhalen. In de laatste over had de ploeg nog acht runs nodig. Tom Moody maakte aan de zijde van zijn captain het winnende punt (272 voor 5). Zuid-Afrika, dat al eerder was geplaatst voor de halve finale, heeft donderdag in Birmingham kans op revanche.

Voor de andere halve finale wist Nieuw Zeeland zich zaterdag te kwalificeren. De Kiwi's moesten eerst India 251 voor 6 toestaan. Vooral door toedoen van het duo Horne (74) en Twose (60) wist Nieuw Zeeland het totaal van de tegenstander tien ballen voor het einde te passeren (253 voor 5). Favoriet Pakistan is woensdag in Manchester de tegenstander. De eerdere confrontatie tussen de twee ploegen bij het WK werd door de Pakistanen met 62 runs gewonnen.