Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Uitgekeken op Europa

De eurosceptici zijn nog steeds sterk vertegenwoordigd in Denemarken, zo blijkt uit het verkiezingsresultaat. Volgens politicologen duidt de lage opkomst er bovendien op dat de Deense bevolking is uitgekeken op Europa.

De schandalen rond de Europese Commissie en het misbruik van priveleges door Euro-parlementariërs lijken in Denemarken een grote rol te hebben gespeeld, zo verklaarde de sociaal-democratische premier Poul Nyrup Rasmussen.

Zijn partij is voorbijgestreefd door de liberalen, die weliswaar uitgesproken pro-Europa zijn maar op de voet worden gevolgd door de europsceptici, zoals de zogeheten Juni-beweging – die tegen het verdrag van Maastricht ageert.

De Liberale leider Anders Fogh Rasmussen zei dat ,,veel kiezers niet naar de stembus zijn gegaan, omdat ze zich ergeren aan alles wat gezegd en gehoord is over de schandalen rondom Europese instituties.''

Zijn partij zal zich in het Europese parlement daarom sterk maken voor een ,,grote schoonmaak''.