THE KING & I

Disney-achtige figuurtjes sieren de nieuwe cd-versie van de aloude musical The King and I, want dit is de soundtrack van een tekenfilm op bioscoopformaat die volgende maand ook in Nederland te zien zal zijn. Het door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein tot musical verwerkte verhaal van de Engelse gouvernante aan het hof van de koning van Siam ging in 1951 op Broadway in première en bleef door de jaren heen tot de verbeelding spreken; niet alleen door de suggestie van een exotische romance, maar vooral ook door de melodieuze charme van nummers als Getting to know you, I whistle a happy tune, Hello young lovers en Shall we dance.

Maar dit is de vreemdste versie die ik ooit heb gehoord. Eerst zingt Barbra Streisand een korte medley van drie nummers (in het liefdesduet moet ze zich zelfs behelpen met haar eigen tweede stem) en pas daarna is de beurt aan de mij onbekende Christiane Noll en Martin Vidnovic, die ook in de film de hoofdrollen zingen. Voorts heeft de volgorde waarin de nummers op de cd staan, niets te maken met het musicalverhaal. Alles is door elkaar gegooid, de finale komt halverwege en de rest van de plaat wordt gevuld met alle instrumentale stukjes die voor de film werden gearrangeerd.

Noll en Vidnovic zijn capabele vocalisten, maar hoger dan de middelmaat reikt hun optreden niet. Zij gaat voortdurend zwanger van overdramatiek, zodat haar zang door veel valse lucht wordt ontsierd, en hij weet maar weinig mee te laten trillen van het oosterse mysterie dat de koning moet uitstralen. En ook het Philharmonia Orchestra uit Londen, onder leiding van William Kidd, werkt zich nogal routineus door de partituren. Dat had veel stralender gekund.

Zeven jaar geleden heeft Philips nog een speciale cd-opname uitgebracht met Julie Andrews en Ben Kingsley in de hoofdrollen. Die was majestueus en veruit te verkiezen boven dit curieuze allegaartje.

The King and I. Sony Classical SK 63386

    • Henk van Gelder