Supermarktketen Wal-Mart biedt op Asda

Het Amerikaanse concern Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, heeft een bod uitgebracht van 6,72 miljard pond sterling (22,7 miljard gulden) op de Britse detailhandelsgroep Asda. De stap van het Amerikaanse concern komt als een verrassing, want het had steeds ontkend belangstelling te hebben voor een overneming in Groot-Brittannië. De toenadering van Wal-Mart doorkruist het voornemen van Asda om te fuseren met zijn Britse branchegenoot Kingfisher. Deze transactie was 6 miljard pond (20 miljard gulden) waard.

Asda is de op twee na grootste supermarktketen van Groot-Brittannië met een omzet van 8 miljard pond (27 miljard gulden) en 229 vestigingen. Wal-Mart is een stuk groter met een omzet van 317 miljard dollar (665 miljard gulden) en 3.600 vestigingen. Wal-Mart krijgt door de transactie vaste voet op Britse bodem en een stevige springplank naar elders in Europa. (ANP)