Soekhoi stort neer tijdens vliegshow

Het succesvolste product van Ruslands overigens benarde militaire industrie, de tweemotorige Soekhoi Su-30 jachtbommenwerper, waarvan China en India er elk al 50 hebben afgenomen, steeg zaterdagmiddag met veel gedonder en vlammende uitlaten steil omhoog. Na wat hogeschoolvliegkunst op hoogte ondernamen de vliegers, Viaczeslaw Averianov en Vladimir Czendrik, een gecompliceerde duikvlucht die in vaktaal de `2,3 turn spin' wordt genoemd. Je zag het aankomen: de Soekhoi kwam te laag uit, schuurde met zijn achterkant over de betonnen baan. De vlammen sloegen eruit. Toch wisten de vliegers nog een dot gas te geven. Het toestel schoot recht omhoog, terwijl de vlammen vanaf de staart er verder omheen sloegen. Op een hoogte van ongeveer vijftig meter schoten beide vliegers als twee zwarte stippen met hun schietstoelen uit het brandende vliegtuig, dat als een baksteen op de grond viel en verdween in een vlammenzee. Beide piloten kregen hun parachutes zowaar een twintigtal meter boven de grond open en landden ongedeerd. Toen de reddingseenheden kwamen aanrijden, waren zij rustig bezig hun parachutes op te rollen.

Alexej Ptcheline van de Russische firma Zvezda die de gebruikte K-36 raketgedreven schietstoelenproduceert, zag nieuwe exportkansen en zei op Le Bourget dat zijn product het beste van de wereld is en dat zelfs de Amerikaanse luchtmacht interesse heeft getoond. Maar die mogelijke exportwinst wordt ruim overschaduwd door het debacle van Soekhoi, ook al betrof het waarschijnlijk een vliegersfout. Vorig jaar exporteerde de Russische militaire industrie — na olie en gas de voornaamste deviezenbron — nog maar voor 2,9 miljard dollar, de helft van de opbrengst in 1995. Dit jaar lijkt het er niet beter op te worden.