Sinaasappeltje

John Chirino (50), sinds vorige week gestopt als `standplaatscoördinator' bij de taxistandplaats op het Rembrandtplein: ,,Vroeger toen wij uitgingen, waren we om vier, vijf uur 's ochtends doodmoe. Dan waren we blij dat we naar huis mochten. Nu komen ze de discotheken uit vol energie. Je kunt wel raden hoe dat komt, in ieder geval niet enkel door de alcohol.

,,Op de taxistandplaats op het Rembrandtplein is het altijd onrustig. Voordringen, schelden, vechtpartijtjes. Het is ongeveer een half jaar geleden, toen tegen mijn taxi werd aangeschopt. Dat moet toch eens ophouden, dacht ik. Op het Centraal Station had ik een dakloze gezien die voor klanten de deur van de taxi's opendeed. Dat moeten we ook op het Rembrandtplein doen! De directeur van de taxicentrale vond het een goed idee. Ordebewaker? Nee, dat roept alleen maar agressie op. Standplaatscoördinator, dat vonden we een mooie naam. De politie wilde wel hekken neerzetten, maar ik dacht meer aan een rode loper, met van die koordjes. Die kwam er. En ik kreeg een oranje jas.

,,Ach, je krijgt wel opmerkingen naar je hoofd geslingerd. Hé, jij daar in je apepakkie! Sinaasappeltje! De eerste weken was het best gezellig. De vrouwtjes die in de cafés werken, liet ik altijd voorgaan. En mensen op krukken ook. Niemand had daar moeite mee. De politie was tevreden, de horeca en de klanten ook. Voordringers had je altijd wel, maar daar trad ik tegen op.

,,Tot ik, een maand of twee geleden, zomaar gestrekt lag. Was ik van achteren geslagen. Aanvankelijk reageerde ik heel onverschillig. Maar het volgende weekend had ik een vreemd gevoel in mijn body. Ik zat niet meer lekker in mijn velletje. Ik was een beetje bang geworden. Het was opeens ik tegen de rest van de wereld. Mensen leken agressiever. Vorige week was er weer ruzie. Werd iemand zijn tanden uit de mond geslagen. Daar ga ik niet meer tussen staan.

,,Deze week ben ik ook nog bedreigd. Door de belangenbehartiger van de man die mij heeft geslagen, tenminste zo zei die dat door de telefoon. Hij had een boete van 2500 gulden gekregen. Dat zouden ze nog wel bij mij komen halen.

,,Ik zou het maar zes weken doen. Ik dacht dat er wel meer taxichauffeurs wilden meedoen. Maar de taxicentrale had maar geld voor één man. Vierhonderd gulden per nacht kreeg ik. Dat is niet veel, je kunt beter rijden. Maar ik wilde zo graag iets doen voor de taxiwereld. Wij worden toch vaak als kleine criminelen afgeschilderd.

,,Dit weekend reed ik weer in mijn taxi. Op het Rembrandtplein was de rij enorm. Taxichauffeurs mijden het plein weer. Heel jammer. Ik stop met de taxi. Ga voor mijn gezinnetje een koffiehuisje beginnen. Al weet ik niet of ik me dat kan veroorloven. Mijn taxivergunning is weinig meer waard. Nu er een vrije markt op komst is, zijn er helemaal geen kopers meer.''