Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit het vluchtelingenkamp in Albanië waar de Kosovaarse vluchtelingen zich voorbereiden op hun terugkeer naar Kosovo. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder andere reportages uit Pristina en Prizren met Kosovaarse vluchtelingen die hun woningen weer opzoeken. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Wild Boars. Natuurdocumentaire over het everzwijn, waarover niet veel meer bekend is dan dat hij zich kan aanpassen aan verschillende soorten territoria. NGC, 18.00-19.00u.

Best of British: Rolls Royce. Van de klassieke Phantom tot aan de nieuwste Silver Spirit: een Rolls Royce is en blijft een statussymbool. Discovery, 18.00-19.00u.

Decisive weapons. Herhaling van een serie over de invloed van de technologie op oorlogsvoering met vanavond over het scherpste en sterkste zwaard ooit – het samoerai-zwaard. BBC2, 21.00-21.30u.

Dokument: Uit de Bajes. Eerste deel van een tweeluik over projecten waarin criminelen voor de keus worden gesteld een jaar de gevangenis in te gaan of mee te doen aan een project van de reclassering dat hen begeleidt bij het vinden van een opleiding en werk. Ned.1, 23.00-23.45u.

Panorama. Onderzoek naar de verdachte omstandigheden bij de moord op twee advocaten in Noord-Ierland. Beiden waren advocaat voor IRA-verdachten en beweerden dat ze door de politie met de dood werden bedreigd. BBC1, 23.00-23.40u.

DRAMA

The tenant of the Wildfell Hall. Eerste deel van een driedelig kostuumdrama gebaseerd op de gelijknamige roman van Anne Brontë over het leven van de jonge Helen Huntingdon (Tara Fitzgerald) die met haar zoontje wegloopt van haar alcohol- en gokverslaafde man (Rupert Graves). Ned.3, 20.27-21.25u.

MUZIEK

Jazzportretten. Eerste deel van een vierdelige serie over jazz-musici. Vandaag: Benjamin Herman. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3, 21.25-21.51u.

KUNST

Het Uur van de Wolf. Het levensverhaal van de Amerikaanse non-conformistische architect Frank Lloyd Wright (1869-1959) wiens gebouwen vaak lekten en zeer onderhoudsgevoelig waren. Ned.3, 23.23-0.23u.

FILM

. The Shootist (Don Siegel, 1976, VS). Zwanenzang van John Wayne is een stijlvolle, psychologische western over een fameuze, aan kanker lijdende revolverheld die een waardige dood verkiest. Ook met Lauren Bacall, James Stewart, Ron Howard, John Carradine. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Hot Shots! Part Deux (Jim Abrahams, 1993, VS). Redelijk geslaagde vervolgfilm behoort tot het genre van de andere populaire filmgenres parodiërende filmklucht. De plot van Rambo III is min of meer het stramien, met Charlie Sheen als een potsierlijke kloon van Sylvester Stallone. Ook referenties aan uiteenlopende films als Apolacypse Now, Star Wars, Basic Instinct en zelfs Lady and the Tramp. SBS6, 20.30-22.05u., met reclame.

Magnum Force (Ted Post, 1973, VS). Tweede film met Clint Eastwood als eigenzinnige inspecteur Callahan mist de morele ambivalentie van de originele Dirty Harry. Eastwood maakt jacht op corrupte collega's. Geschreven door John Milius en Michael Cimino. Ook met Hal Holbrook. Veronica, 21.35-23.50u., met reclame.

Salut l'Artiste (Yves Robert, 1973, Frankrijk/Italië). Licht parodiërende komedie over tweederangs schnabbelacteur (Marcello Mastroianni) die verstrikt raakt tussen zijn vele rollen en twee vrouwen. Ook met Françoise Fabian. TV5, 22.15-23.35u.

Roadie (Alan Rudolph, 1980, VS). In derde film van Rudolph speelt popster Meat Loaf een Texas-hillbilly die via een groupie als road-manager in de popwereld belandt. Gastrollen van o.a. Deborah Harry, Roy Orbison, Alice Cooper. ARD, 0.55-2.35u., nagesynchroniseerd.

La strategia del ragno (Bernardo Bertolucci, 1969, Italië). Oedipus zingt het hoogste lied in labyrintische adaptatie van verhaal van Jorge Luis Borges (`Theme of the Traitor and the Hero'). Film markeerde samen met het in hetzelfde jaar vervaardigde Il Conformista, de doorbraak van de `volwassen' Bertolucci. Zoon keert terug naar Noord-Italiaans geboortedorp om waarheid te onderzoeken van de anti-fascistische martelaarsdood van zijn vader in 1936. Giulio Brogi speelt dubbelrol van vader en zoon. Veelgeroemde fotografie. ZDF, 1.30-3.05u., nagesynchroniseerd.

Monkey Business (Howard Hawks, 1952, VS). Uitgelaten komedie van specialist Hawks. Verstrooide professor Cary Grant snoept per ongeluk van verjongingsdrankje, tot ontsteltenis van vrouw Ginger Rogers. Klassieke zin van Charles Coburn tegen secretaresse Marilyn Monroe: `Find someone to typ this'. Niet te verwarren met gelijknamige film van The Marx Brothers. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Dream One / Nemo (Arnaud Sélignac, 1985, Frankrijk/Engeland). Jules Verne behoorde, naast Alice in Wonderland en Zorro, tot de belangrijkste inspiratiebronnen voor zorgvuldig geproduceerde, fantastische jeugdfilm. Tiener belandt via een lift in een wonderlijk universum van strand en zee, waar hij onder andere de aap van kapitein Nemo aantreft. Met Harvey Keitel. Morgen, RTL4, 13.15-15.10u., met reclame.

Karakter 2 (Mike van Diem, 1997, Nederland). Tweede deel van de 3-delige tv-versie van prestige-verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Zwaar aangezette effecten en opzichtige production value kunnen gebrek aan nuances niet verbloemen. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Dreverhaven die de carrière van zijn bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) tegenwerkt om de jongen te harden. Morgen, Ned.3, 15.13-16.00u.