Santer is terug

De voorzitter van de afgetreden Europese Commissie, Jacques Santer, keert terug in Europa, maar nu als één van de zes Europarlementariërs die Luxemburg afvaardigt. De Socialistische partij (POSL), leed verassend een zwaar verlies in de gelijktijdige nationale verkiezingen. Hiermee komt waarschijnlijk een einde aan de coalitie met de christendemocratische partij (CSV), die het land de laatste vijftien jaar regeerde. Ondanks het zware verlies hopen de socialisten, net als de christendemocraten, nog wel twee Europarlementariërs te leveren.

De christendemocraten blijven met 19 van de zestig zetels in het parlement van het Groothertogdom de grootste partij. De liberalen die flinke winst boekten, volgen met 15 zetels. De Groenen zullen misschien hun zetel in het Europees Parlement kwijtraken aan de DP. Minister-president Jean-Claude Juncker zal waarschijnlijk het land blijven leiden.

Juncker wil zich echter niet vastleggen op regeringsdeelname van de liberalen. ,,Niet wiskunde, maar politieke inhoud bepaalt de samenstelling van de regering'', aldus Juncker.