Rentestijging laat AEX koud

Het belangrijkste nieuws op de Amsterdamse financiële markt kwam vanmorgen niet van de aandelenbeurs, maar van de obligatiemarkt. Een nieuwe scherpe koersdaling daar zorgde vanmorgen voor een stijging van de kapitaalmarktrente. De effectieve rente op de tienjarige staatsobligatie kwam uit op 4,54 procent, en dat is driekwart procentpunt hoger dan de rente begin dit jaar nog stond. Verzekeraar Aegon kwam vanmorgen als een van de laatste grote hypotheeknemers met een flinke verhoging van zijn tarieven.

Wall Street reageerde vrijdag met een koersdaling van 130 punten voor het Dow Jones-gemiddelde op de daar eveneens dalende obligatiekoersen. Maar op het Damrak trokken de aandelenkoersen zich vanmorgen weinig aan van de stijgende rente en de dalende Dow. De AEX-index bleef met een daling van slechts 1,39 punten tot 566,05 punten opmerkelijk goed overeind. Een iets zwakkere euro op 1,0453 dollar hielp een beetje, en ook in de rest van Europa hielden de grote aandelenbeurzen zich goed.

Banken en verzekeraars, in de regel gevoelig voor een hogere rente, noteerden vanmorgen lager. ABN verloor 0,30 euro (1,45 procent), Aegon moest met 50 eurocent (0,65 procent) terug en bij de Midkaps verloor ASR 1,3 procent. ING hield zich beduidend beter met een koersstijging van 0,40 euro (0,8 procent). De technologiesector gaf enig tegenwicht. Baan en ASML stegen beide, met respectievelijk 1,51 en 2,27 procent.

Voor het overige was het behoorlijk stil op het Damrak, dat evenals de rest van de internationale beurzen vooral wacht op de inflatiecijfers over mei in de Verenigde Staten, die woensdagmiddag vrijkomen. Die moeten het signaal geven of de Amerikaanse centrale banken op 29 juni een rentestap omhoog zullen doen.