Pakistan en India dreigen met oorlog

India en Pakistan hebben elkaar gewaarschuwd dat zij voorbereid zijn op een oorlog over Kashmir. Terwijl de Indiase bombardementen rondom Kargil volop doorgaan, liep zaterdag in New Delhi een gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken op niets uit.

Zowel de Indiase premier Vajpayee als zijn Pakistaanse ambtgenoot Sharif zei gisteren ,,vrede''' te willen in de regio, maar dreigden allebei met oorlog. ,,Wij willen vrede, maar zijn voorbereid op oorlog'', aldus Vajpayee. ,,Wij gaan niets uit de weg om ons eigen territorium te bevrijden.''

De crisis over Kashmir is de ernstigste confrontatie tussen beide landen in bijna 30 jaar en komt een jaar nadat India en Pakistan zichzelf uitriepen tot nucleaire mogendheden.

Een telefoongesprek tussen beide premiers, gisteren, bood geen vreedzame wending in het conflict. India houdt vast aan het standpunt dat Pakistan de militanten moet terugtrekken uit het Indiase deel van Kashmir. ,,Eerder zullen onze aanvallen niet ophouden'', aldus premier Vajpayee, die gisteren Kargil bezocht. Vajpayee zei dat hij zich ,,verraden'' voelde door de Pakistaanse regering, met wie India nog maar drie maanden geleden vredesbesprekingen voerde in Lahore. Volgens India hebben honderden militanten, onder wie islamitische strijders uit Afghanistan, maar ook Pakistaanse soldaten een strook land van tientallen kilometers bezet in het ontoegankelijke berggebied van Indiaas Kashmir.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz, stelde zaterdag in New Delhi opnieuw dat de militanten in Noord-India niet door Pakistan zijn gestuurd, maar dat zij ,,mujahedeen'' zijn, islamitische vrijheidsstrijders uit Kashmir zelf. Na afloop van de 70 minuten durende bespreking met de Indiase minister Jaswant Singh zei Aziz dat hij een voorstel had gedaan voor een ,,gedeeltelijke dé-escalatie'' van het conflict, waarmee hij bedoelde dat India zijn aanvallen zou stoppen om vervolgens verder te praten over vrede. Volgens de Indiase regering staat dat gelijk aan het accepteren van de annexatie van het gebied in Kashmir dat de militanten sinds enkele maanden bezet houden.

Gisteren beschuldigde Pakistan India ervan zaterdag chemische wapens te hebben gebruikt bij een aanval over de bestandslijn in Kashmir. Volgens een woordvoerder van het leger in Islamabad ging het om granaten waar ,,chemische'' dampen uitkwamen, die misselijkheid, jeuk en blaren veroorzaakten. India ontkende de aantijging gisteravond. ,,We hebben geen chemische wapens of granaten gebruikt'', zei een woordvoerder. ,,Het bericht mist elke grond.'

Ook vanochtend voerde de Indiase luchtmacht weer aanvallen uit op de stellingen van de militanten. Volgens onbevestigde berichten uit Noord-Kashmir, waar wordt gevochten op hoogtes van vier- tot vijfduizend meter, zijn aan beide kanten inmiddels honderden doden gevallen.

    • Rob Schoof