Moskou verward én blij over opmars

De verrassende opmars van tweehonderd Russische militairen naar Priština heeft in Moskou dit weekeinde tot verwarring én gevoelens van triomf geleid. Onduidelijk blijft wie de opdracht tot de actie heeft gegeven.

President Boris Jeltsin verscheen zaterdagavond breed lachend op televisie, maar dat was pas nadat duidelijk werd dat de actie groot enthousiasme teweeg bracht in Rusland en niet fataal was voor de verhouding de NAVO. ,,Tweehonderd militairen redden de eer van Rusland'', kopte het boulevardblad Moskovski Komsomolets vanmorgen.

De Russische politieke top reageerde aanvankelijk verward op de opmars. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei vrijdagavond op CNN nog dat de Russische actie, die kennelijk nauw is gecoördineerd met Belgrado, ,,een fout'' was. De regering heeft geen toestemming gegeven, aldus Ivanov.

Op de legerbasissen Rjazan stonden op dat moment duizend soldaten klaar in opperste staat van paraatheid. Ze stapten herhaaldelijk in klaarstaande II-76 transportvliegtuigen en zeiden ,,in een strijdbare stemming'' te zijn. Hun vertrek werd keer op keer afgeblazen.

De nieuwsprogramma's speculeerden zaterdag dat generaal Ivasjov, die met de NAVO onderhandelt over de Russische rol in Kosovo, de legertop heeft overgehaald tot de opmars. Ivasjov beschouwde het Kosovo-akkoord als een capitulatie aan de NAVO en verraad aan de Servische broeders en heeft dat in het openbaar ook laten weten.

Diplomatieke bronnen in Moskou bevestigen dat het leger gelooft dat de Amerikanen niet van plan zijn de Russen een wezelijke rol te geven in Kosovo: de onderhandelingen zijn slechts een rookgordijn om Rusland ,,in woorden te verdrinken''.

Zaterdag om vier uur wist de tv-zender NTV het zeker. ,,Alle bronnen zijn het erover eens dat de opdracht om door te rijden naar Priština is gegeven door de chefstaf van het leger, op aandrang van de Russische ambassade in Belgrado.''

Het Kremlin sloeg in de loop van zaterdag terug. Persbureau Itar-Tass meldde op basis van anonieme bronnen dat de Russische minister van Defensie Sergejev opdracht had gegeven voor de opmars. Even later meldde een vertegenwoordiger van Defensie aan Interfax dat de actie ,,op topniveau'' is gecoördineerd.

Nog wat later maakte het Kremlin bekend dat de Russische eenheid directe instructies van de president had gekregen. ,,Alleen de timing en de uitvoering ligt bij de militairen'', verklaarde Jeltsins buitenland-adviseur Sergej Prichodko.

Generaal Viktor Zavarzin, die de Russische opmars leidt, kreeg een extra ster van het Kremlin om op gelijk niveau met de NAVO-commandant Michael Jackson te kunnen onderhandelen.