Knicks ten koste van de Pacers in finale

De basketballers van de New York Knicks hebben zich voor het eerst sinds 1994 geplaatst voor de finale van de NBA. De ploeg was in het zesde duel van de eindstrijd van de Eastern Conference met 90-82 te sterk voor de Indiana Pacers. De eindstand in de best-of-seven-serie kwam hiermee op 4-2. In de NBA-finale, die woensdag begint, treffen de Knicks de San Antonio Spurs. De Indiana Pacers slaagden er in New York ondanks twintig punten van de goed spelende Brabander Rik Smits niet in een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen. Sterspeler Reggie Miller, in de vijfde wedstrijd nog topscorer met dertig punten, bleef nu steken op acht. Bij de Knicks was Allan Housten met 32 punten de uitblinker. Hij nam moeiteloos de rol over van topschutter Larry Johnson die in het tweede kwart uitviel met een knieblessure. ,,Deze overwinning was voor Larry'', glunderde Houston. ,,Ik had de hele wedstrijd al het gevoel dat het een goede avond voor mij zou worden.''

In een volgepakt Madison Square Garden in New York gaven de Knicks de controle over de wedstrijd geen moment uit handen. De Pacers werden opnieuw afgetroefd door het snelle spel van Laterell Sprewell en Marcus Camby, goed voor respectievelijk twintig en vijftien punten. Met nog 4,39 minuten op de klok zette Rik Smits de Pacers weliswaar op een 69-68 voorsprong, maar Houston antwoordde met een driepunter.

Het succes van de Knicks was ook de verdienste van trainer Jeff Van Gundy. Zijn positie staat onder druk nu eigenaar Checketts heeft toegegeven Phil Jackson als vervanger te willen aantrekken.