Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Internationale beurzen

LONDEN

De verkooporders beheersten vanochtend de Britse effectenbeurs. In reactie op de dalende tendens op Wall Street afgelopen vrijdag daalde de FTSE-index vanaf de opening met 0,8 procent. Die daling werd vanochtend niet meer goedgemaakt en tegen de middag stond de index op 6.433,8 punten, een verlies van 51. Lichtpuntje was de supermarktketen Asda die, na een overnamebod van het Amerikaanse Wall Mart, de koers met ruim 18 procent zag stijgen.

FRANKFURT

Ook op de Duitse beurs kwam de index niet boven het niveau van vrijdag. De Dax stond vanochtend 0,2 procent lager op 5.272,15 punten. Veel handel was er niet, vooral omdat menig handelaar in afwachting zou zijn van (rente)nieuws. De grote verzekeraar Allianz moest een verlies van 1,5 procent incasseren, omdat beleggers vrezen dat het financiële concern een minder prominente plaats in de index krijgt. Deze herschikking zou weer een gevolg zijn van de grote aandelenemissie door Deutsche Telekom.

PARIJS

Net als op de andere Europese beurzen ging ook Parijs gebukt onder een gebrek aan spectaculair bedrijfsnieuws. De index CAC 40 daalde ruim een half procent tot 4.361,70 punten. Supermarktketen Casino profiteerde licht van Wall Marts belangstelling voor het Britse Asda. De koers ging met ruim 2 procent omhoog.

Bandenfabrikant Michelin ging met 2 procent omlaag nadat een bank het concern een lagere waardering had gegeven. Renault zakte zelfs met 3 procent. Veel beleggers namen hun winst van de afgelopen week, die weer, met het oog op partner Nissan, een gevolg was van de meevallende Japanse groeicijfers.

AZIË

De Japanse effectenbeurs sloot vandaag af met vrijwel onveranderde aandelenkoersen. De Nikkei-index ging met 9,73 punten fractioneel omlaag tot 17.188,82. Halverwege stond de index nog licht op winst. Het effect van de onverwacht gunstige cijfers over de Japanse economie, die vorige week werden bekendgemaakt, lijkt langzaam weg te ebben.

Bijna alle Aziatische beurzen stonden vandaag op verlies. De beurs in Zuid-Korea moest, ook weer als gevolg van de angst voor een Amerikaanse renteverhoging, zelfs een verlies van 3,1 procent slikken.