Groen Links drie zetels erbij in EU

GroenLinks is de winnaar van de Europese verkiezingen in Nederland. De partij gaat van één naar vier zetels, zo blijkt uit de gisteravond bekendgemaakte uitslag van de donderdag gehouden verkiezingen.

Zetelverlies is er voor de PvdA (van 8 naar 6), D66 (van 4 naar 2) en het CDA (van 10 naar 9). Winst is er voor de gezamenlijke lijst van de drie kleine christelijke partijen (van 2 naar 3) en voor de Socialistische Partij die voor het eerst in het Europese parlement komt, met één zetel. De VVD blijft stabiel op zes zetels. De opkomst in Nederland beliep 29,9 procent. In 1994 was dat nog 35,6 procent.

GroenLinks-leider Rosenmöller noemde de uitslag ,,een grote sprong'' voor de groene partijen in Europa. Verwacht wordt dat de groene fractie in het Europese parlement van 27 naar circa 38 zetels gaat. ,,Andere partijen kunnen nu niet meer om ons heen'', aldus Rosenmöller. De winst voor de groene partijen komt vooral uit Nederland, België en Frankrijk.

Euro-lijsttrekker Van den Berg van de PvdA wil in het nieuwgekozen Europese parlement nauwer samenwerken met de groenen en met progressief-liberalen om aan de kiezers duidelijk te maken ,,dat er wezenlijke verschillen zijn tussen de partijen''. Van den Berg wil zich daarmee onderscheiden van het conservatieve, christen-democratische blok, dat — samen met het socialistische blok — het Europarlement heeft gedomineerd.

Euro-lijsttrekker Maij-Weggen van het CDA ziet in de uitslag het bewijs dat haar partij ,,terug is op het goede spoor''. Ondanks het verlies van een zetel noemt zij het resultaat ,,heel mooi''. Het verlies van het CDA wijkt af van de Europese trend: de christen-democratische fractie komt versterkt terug in het Europarlement en wordt circa dertig zetels groter dan de socialistische fractie.

D66-leider De Graaf toonde zich gisteravond opgelucht over de uitslag. Hij noemde het ,,ondanks de lage opkomst nog een redelijk resultaat''. D66 is bij verkiezingen doorgaans sterk afhankelijk van zwevende kiezers. ,,Dit had erger kunnen aflopen'', aldus De Graaf. Wiebenga, van de VVD, noemde de uitslag ,,mooi, gezien de terugval van de andere grote partijen''. SP-leider Marijnissen stelde tevreden vast dat zijn partij ,,nu in alle gremia vertegenwoordigd is''.