Gert-Jan Theunisse overleeft hartaanval

Gert-Jan Theunisse heeft vorige week een hartaanval gekregen. De 37-jarige oud-wielrenner raakte tijdens een wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Italiaanse Nevegal onwel. De manager van de mountainbike-ploeg Specialized werd pas een uur later buiten bewustzijn opgemerkt door een voorbijganger en onmiddellijk naar een ziekenhuis vervoerd.

De artsen constateerden een lichaamstemperatuur van 41,6 graden en een hematocrietwaarde van 52 procent. Ter vergelijking: de Italiaanse wielrenner Marco Pantani kreeg negen dagen geleden een startverbod in de Giro nadat in zijn bloedmonsters een zelfde percentage was gemeten. Theunisse is vijf jaar geleden gestopt met wielrennen.

Na twee dagen observatie mocht Theunisse weer naar huis. Hij moest rust houden, want hij was overwerkt. Maar gisteren was de manager al weer aanwezig bij het Nederlands kampioenschap mountainbike in Rhenen.

De hartaanval is niet de eerste fysieke tegenslag voor Theunisse. Tijdens zijn wielerloopbaan herstelde hij van botbreuken, maagzweren en hartritmestoornissen. Theunisse werd een paar keer `positief' bevonden met een te hoge verhouding testosteron-epitestosteron. Twee jaar geleden liep hij een partiële dwarslesie op na een val in een trainingsrit met zijn zwager Bart Brentjens, de olympisch kampioen mountainbike. Theunisse zou nooit meer kunnen lopen, luidde de medische prognose. Maar de oud-renner herstelde wonderbaarlijk snel. Volgende week reist Theunisse voor zeven weken naar de Verenigde Staten.