GAK: fraude door firma Bernhard jr.

Ritzen Koeriers, het Groningse koerierssbedrijf van prins Bernhard jr. wordt door het GAK beschuldigd van fraude met sociale premies. Volgens het GAK, dat sociale regelingen uitvoert, gaat het om ten minste 25.000 gulden aan ontdoken premies. Justitie onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten.

Enkele werknemers van Ritzen Koeriers zouden in plaats van salaris een lease-auto ter beschikking hebben gekregen. Volgens het GAK is dat een vorm van inkomen, waarover Ritzen Koeriers sociale premies had moeten betalen.

De vier vennoten van Ritzen Koeriers ontkennen dat het bedrijf de sociale zekerheidswetgeving heeft overtreden. Het GAK-onderzoek is volgens de directie ,,een regulier onderzoek''. Bernhard jr. richtte samen met drie mede-studenten het koeriersbedrijf in 1991 op, kort na de introductie van de OV-jaarkaart voor studenten. Naast regulier pakketvervoer biedt het bedrijf transport per openbaar vervoer.

Inmiddels heeft Ritzen Koeriers honderd medewerkers in deeltijd. Bernhard jr. bemoeit zich nog zijdelings met dit bedrijf. Hij is met twee vennoten van Ritzen Koeriers het bedrijf Clockwork in Amsterdam begonnen, waarbij consumenten via Internet kunnen winkelen.