G-7 verlicht schulden van armste landen

De arme ontwikkelingslanden kunnen rekenen op verlichting van hun schulden. De ministers van Financiën van de groep van zeven belangrijkste industrielanden (G-7) hebben hiertoe zaterdag in Frankfurt een voorstel uitgewerkt.

De staats- en regeringsleiders van de zeven landen plus Rusland (G-8) zullen het exacte bedrag van de schuldverlichting tijdens hun jaarlijkse economische topconferentie, die vrijdagavond in Keulen begint, bekendmaken. De Britse minister van Financiën Gordon Brown schat dat de schuldverlichting ongeveer 50 miljard dollar zal bedragen. De zeven ministers van Financiën zijn het erover eens dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) ter financiering van de schuldverlichting een deel van het goud zal moeten verkopen. De Duitse centrale bank heeft zich hier ten tijde van de vorige regering-Kohl hevig tegen verzet. Maar Bonn stond in dit verband geheel alleen. De andere leden van de G-7 (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Italië, Japan en de Verenigde Staten) hadden geen probleem met verkoop van het goud.

Minister Hans Eichel van Financiën (SPD) deelde zaterdag in Frankfurt mee dat de huidige rood-groene coalitie zich niet langer zal weren tegen verkoop van goud om de schuldverlichting te betalen. Hoewel het slechts om een klein deel van de goudvoorraad gaat – Eichel sprak van hooguit 10 miljoen ounces – zal de verkoop de prijs van het goud verder drukken, zo wordt verwacht. De goudprijs bereikte afgelopen vrijdag in Londen met 260,65 dollar per ounce het laagste niveau sinds mei 1979.

Al tijdens de jaarvergadering in 1996 van IMF en Wereldbank spraken de lidstaten met elkaar af dat er in principe 41 kandidaten voor kwijtschelding of verlichting van de buitenlandse schuld in aanmerking komen. Deze landen gaan gebukt onder een schuldenlast van ruim 220 miljard dollar. De enorme schulden remmen de ontwikkeling van de nationale economieën van deze ontwikkelingslanden, die steeds verder in armoede afglijden. Sommige landen, waarvan vele in Afrika liggen, besteden de helft van de overheidsbegroting aan rentebetalingen over de schuld.

Minister Eichel onderstreepte wel dat de schuldverlichting verbonden moet zijn met het economische hervormingen. ,,Het gaat niet simpel om het kwijtschelden van schulden, maar om een nieuwe start naar een positievere ontwikkeling'', aldus de minister.

Eichel zei overigens niets te voelen voor schuldverlichting voor Rusland. De minister noemde Rusland een rijk land, dat in het belang van zijn eigen internationale kredietwaardigheid zijn schuldverplichtingen dient na te komen. De zeven industrielanden zullen tijdens hun conferentie in Keulen waarschijnlijk opnieuw met de Russische schuldencrisis worden geconfronteerd. Moskou zou voor de tweede keer binnen een half jaar niet in staat zijn de rente over de schuld te betalen. Al in december vorig jaar lukte het Rusland niet 362 miljoen dollar aan rente over de schuld van 26 miljard te voldoen. Deze maand zou het land een bedrag van 578 miljoen dollar niet kunnen betalen. Er wordt rekening mee gehouden dat de westerse regeringsleiders op de top in Keulen (18-20 juni) mogelijk een `gebaar' zullen maken naar Moskou als tegemoetkoming voor de Russische vredesinspanningen in Joegoslavië.