Fors verlies van Duitse coalitie

De rood-groene coalitie van bondskanselier Schröder heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een zware nederlaag geleden. Grote winnaar was de CDU/CSU die 48,7 procent van de stemmen kreeg; bijna 10 procent meer dan in 1994. De SPD behaalde 30,7 procent tegen 32,2 procent bij de vorige verkiezingen. De opkomst was met 45,2 procent bijzonder laag. Vier jaar geleden ging nog 60 procent van de kiezers naar de stembus.

Ook de Groenen moesten een verlies incasseren en zakten van 10,1 naar 6,4 procent. De PDS van de voormalige Oost-Duitse communisten haalde met 5,8 procent de kiesdrempel en komt voor het eerst in het Europees Parlement. De FDP slaagde daar, met 3 procent, opnieuw niet in.

CDU-voorzitter Schäuble noemde de nederlaag voor rood-groen ,,catastrofaal''. De regering heeft geprobeerd de Kosovo-oorlog uit te buiten, maar is voor haar mislukte economische politiek in het binnenland afgestraft, aldus Schäuble. De verkiezingsuitslag is voor de CDU/CSU een tweede succes na de recente overwinning in de belangrijke deelstaat Hessen eerder dit jaar.

Hoewel menig SPD-politicus verklaringen voor de nederlaag zocht in de desinteresse voor Europa, worden de Europese verkiezingen in Duitsland als een graadmeter voor de nationale politiek beschouwd. Bondskanselier Schröder was pijnlijk verrast door het slechte verkiezingsresultaat. Hij kondigde aan ,,consequenties'' uit de uitslag te zullen trekken en zijn politiek voor de Neue Mitte versterkt te zullen doorzetten.

De onvrede in Duitsland over de economische politiek van de regering is groot. De coalitie, die bestrijding van de hoge werkloosheid (4,5 miljoen in 1998) hoog in het vaandel heeft staan, nam tot nog toe geen enkele maatregel om de werkgelegenheid te stimuleren. De belastingverlaging voor ondernemingen om investeren in Duitsland aantrekkelijker te maken, is uitgesteld tot het jaar 2001. Het extra belasten van de populaire `minibanen' (630-mark-jobs) heeft uitsluitend tot vernietiging van naar schatting honderdduizenden banen geleid.