Finnen naar strand

Finland beleefde bij de Europese verkiezingen de laagste opkomst sinds de Tweede Wereldoorlog, hetgeen vooral geweten moet worden aan het mooie weer. Een `hittegolf' (30 graden) deed veel Finnen besluiten om een dagje aan het strand te gaan liggen, aldus sommige politieke analisten. Met name de sociaal-democraten van premier Paavo Lipponen en coalitiegenoot de Linkse Alliantie moesten hierdoor zetels inleveren. ,,Alleen de hogeropgeleiden zijn komen opdagen'', aldus een teleurgestelde Lipponen.

De pro-europese conservatieven, die ook aan de coalitie deelnemen, behaalden zetelwinst. Partijleider en minister van Financiën Sauli Niinistoe verklaarde tevreden dat de ,,europsceptische beweging'' is teruggedrongen. De groenen, eveneens coalitiepartner, behaalden zetelwinst dankzij de zeer populaire Heidi Hautala.

Volgens commentatoren is de gebrekkige belangstelling voor de verkiezingen ook te wijten aan het ontbreken van een duidelijke Europese agenda en het fraudeschandaal rond de Europese Commissie.