Duitse ploeg Ullrich en Riis in opspraak

De Duitse wielerploeg Telekom maakte de afgelopen jaren volgens voormalige medewerkers van de sponsor structureel gebruik van doping. Enkele anoniem gebleven verzorgers van Telekom verklaren in het Duitse weekblad Der Spiegel dat de Tourwinnaars Bjarne Riis (1996) en Jan Ullrich (1997) hun overwinning te danken hadden aan het gebruik van EPO en groeihormonen. Ploegleider Walter Godefroot van Telekom spreekt van een heksenjacht. ,,De heren is geld aangeboden door het betreffende blad. Dan weet u wel hoe laat het is'', zei de Belgische oud-renner.

Volgens de ondervraagde personen werkte Telekom met een `medisch verzorgingsschema' waarbij het verstrekken van EPO werd aangeduid met de aantekening vitamine E. Het gebruik van groeihormonen viel volgens de oud-verzorgers onder de noemer vitamine G. Volgens de bronnen in Der Spiegel leerden de renners hun hematocrietwaarde terug te brengen door de toevoeging van een zoutoplossing. Een hoge hematocrietwaarde zou kunnen duiden op het gebruik van EPO. De renners zouden in hun hotelkamer zelfs op hun kop staan, om de waarde terug te brengen tot het toegestane maximum van vijftig procent. Festina-verzorger Willy Voet verklaarde al eens dat de waarde van Riis tijdens zijn Tourzege 54 procent bedroeg.

Ploegarts Lothar Heinrich van Telekom ontkent het bestaan van speciale trainingsschema's waarop het weekblad de hand heeft weten te leggen. ,,Zulke schema's heb ik nog nooit gezien'', zegt de dokter die nauw samenwerkt met de universiteit van Freiburg. Heinrich ontkent de veronderstelde bewijsvoering in Der Spiegel dat een van de renners zich zou hebben bezondigd aan het gebruik van EPO en anabole steroïden.

In het negen pagina's tellende artikel raakt de naam van Ullrich in opspraak. De voormalige Oost-Duitser zou de nacht na zijn Tourzege in een ander hotel hebben geslapen dan zijn ploeggenoten. Hiermee wilde de Duitse ploegleiding de gezondheidscontrole van de internationale wielrenunie UCI omzeilen, zo luidt de anonieme verklaring in Der Spiegel.

In een andere passage maken bronnen melding van speciale werknemers bij Telekom die zich alleen bemoeien met het verwijderen van spuiten en ampullen in de hotelkamers van de renners. Tijdens de Tour van 1998 zou ploegleider Godefroot alle preparaten hebben laten verwijderen uit angst voor represailles van de Franse justitie die eerder een halve apotheek met verboden middelen had ontdekt bij Festina.

Vandaag zal Telekom in een persconferentie tekst en uitleg geven. Voor het Duitse team komen de onthullingen in Der Spiegel op een ongelukkig moment. Komende woensdag maakt Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc bekend welke ploegen volgende maand mogen deelnemen aan de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Leblanc heeft eerder verklaard dat hij verdachte of bestrafte renners een startverbod kan opleggen voor de Tour. De Italiaanse titelhouder Marco Pantani heeft zich volgens de ploegleiding van Mercatone Uno teruggetrokken. De mogelijke afwezigheid van Ullrich zou het deelnemersveld nog verder uithollen. Godefroot heeft vertrouwen in een positieve reactie van Leblanc. ,,Hij kan ons niet uitsluiten na een roddelbericht.''

Telekom heeft zich aangesloten bij het merendeel van de Franse ploegen die een onafhankelijke ethische commissie verantwoordelijk willen stellen voor de medische begeleiding van de renners. Zij hebben geen vertrouwen in de bestaande onderzoeksmethoden van de UCI. De Nederlandse sponsors TVM en Rabobank distantiëren zich van het Franse initiatief. Voorzitter Hein Verbruggen van de UCI spreekt van ,,een publicitaire stunt''.