Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Dissidente ANWB'er onder druk

De voorzitter van de bondsraad van de ANWB zal één raadslid, H. Timmermans, vragen zich op zijn ,,positie te beraden''. Aanleiding is Timmermans' kritiek via de media op directeur P. Nouwen van de ANWB. Timmermans behoort tot de groep ANWBers die al jaren aandringt op milieubewust beleid van de automobilisten-vereniging.

Tot ongenoegen van de milieubewuste leden verzet de ANWB zich tegen het rekeningrijden. Volgens die milieubewuste leden — waartoe Timmermans zich rekent — wil vertrekkend directeur Nouwen zich zo profileren als VVD'er. Nouwen bestrijdt dit: ,,Wat ik in mijn privéleven doe, staat los van mijn werk als ANWB-directeur'', aldus Nouwen. ,,Timmermans valt de boodschapper aan — ik verwoord de mening van de bondsraad. Hij deelt deze stoten onder de gordel uit, via-via.''

De bondsraadsleden — die massaal tegen het rekeningrijden hebben gestemd — vinden het gedrag van Timmermans ,,deloyaal'', zegt Nouwen. Timmermans zou volgens Nouwen in een brief aan hem hebben geschreven dat hij de publieke aantijgingen van andere milieubewuste leden kan stopzetten, mits Nouwen meer kritische geluiden uit over de uitstoot van kooldioxide door auto`s. ,,Daar begin ik niet aan'', zegt Nouwen daarover. ,,Timmermans hoeft van mij niet te vertrekken, maar hij moet zijn gedrag wel veranderen.'' Via webites en het alternatieve blad `Milieu Kampioen' proberen de `verontruste' ANWB'ers de standpunten van de vereniging te beïnvloeden.