De Nederlandsche Bank ziet weer topman opstappen

De Nederlandsche Bank heeft in nauwelijks tien dagen twee belangrijke toezichthouders zien vertrekken. Begin deze maand maakte onderdirecteur P. Cornet van het Directoraat Toezicht bekend na 25 jaar naar bank Labouchere te vertrekken. Vrijdag kondigde ook een tweede onderdirecteur, L. Touw, aan naar een andere werkgever te vertrekken. Hij wordt bestuurslid bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer, die toezicht houdt op het beurswezen.

Het vertrek van twee zwaargewichten bij het toezicht op de Nederlandse banken is opmerkelijk omdat nog maar een jaar geleden hun baas, directeur Toezicht T. de Swaan, opstapte. Hij werd bestuurder van ABN Amro. Voor De Swaan werd in de persoon van A. Schilder een vervanger van buiten aangetrokken. Hij was eerder accountant bij Coopers & Lybrand. Nu zit alleen onderdirecteur J. Brockmeijer bij Toezicht langer dan een jaar op zijn plaats.

Een woordvoerder van de Nederlandsche Bank ontkent enig verband tussen de mutaties. ,,Het is puur toeval.'' Dat voor De Swaan een externe opvolger is aangetrokken heeft volgens de zegsman geen rol gespeeld. ,,Schilder was als accountant van de Nederlandsche Bank ook al bekend bij ons en die voldeed, duidelijk voor iedereen, prima aan de eisen.''

Touw was in het toezicht verantwoordelijk voor de grote banken, terwijl Cornet naar de beleggingsfondsen, de wisselkantoren en de kleinere banken keek. Van een verband met de beursfraude, waarin de kleine bank Bangert Pontier een belangrijke rol speelde, is volgens de woordvoerder geen sprake. ,,Cornet was nog maar net in die functie actief toen de beursfraude bekend werd, dus dat kan nooit een rol hebben gespeeld.''

Cornet mag pas zes maanden na zijn vertrek bij zijn nieuwe werkgever aan de slag. Deze `afkoelingsperiode' is nodig omdat hij mogelijk vitale kennis over concurrenten van bank Labouchere heeft. Touw kan al op 1 augustus bij zijn nieuwe werkgever aan de slag. ,,Als bestuurder van de STE kan je in dit geval niet over conflicterende kennis beschikken.''

Vanaf 1 juli worden Cornet en Touw opgevolgd door S. de Wilde en M. van der Struis, die respectievelijk als afdelingsdirecteur en adjunct-afdelingsdirecteur actief waren. De laatste is sinds drie jaar verantwoordelijk voor het toezicht op ABN Amro, terwijl De Wilde coördinator is van het girale betalingsverkeer.

De snelle bekendmaking van de opvolgers is volgens de woordvoerder van de centrale bank logisch gezien de gevoeligheid van de posities. ,,In dit soort functies moet je snel nieuwe mensen benoemen. Het is nu natuurlijk mooi dat we de kandidaten daarvoor intern hebben kunnen vinden.''

Van een leegloop bij de Nederlandsche Bank is volgens hem geen sprake. ,,Ook op lagere echolons zie je mensen komen en gaan, maar dat betekent alleen maar dat wij een normaal bedrijf zijn geworden. Vroeger was het `eens bij de bank, altijd bij de bank'. De laatste tien jaar is daar gelukkig verandering in gekomen.''