Crédit Lyonnais goed voor 15 mld gulden

De Franse overheid denkt bij de beursgang van Crédit Lyonnais volgende maand tussen de 41 en 48 miljard franc (14 tot 16 miljard gulden) te incasseren. Dit heeft minister Dominique Strauss-Kahn van Financiën zaterdag bekendgemaakt. Eind vorig jaar ging Parijs nog uit van een opbrengst van 36 miljard franc. De voormalige overheidsbank gaat op 8 juli naar de beurs. Beleggers kunnen vanaf morgen intekenen op aandelen die tussen de 22,50 en 26,20 euro kosten. Met de beursgang van Crédit Lyonnais komt een einde aan de belangrijke rol die de staatsbank heeft gespeeld in de Franse industriepolitiek.

Privatisering van Crédit Lyonnais was een voorwaarde van de Europese Commissie voor toestemming voor miljardensteun van de Franse regering aan de bank. De bank kwam in de jaren negentig in grote moeilijkheden door stroppen in de vastgoed- en de filmbranche. Dankzij de Franse staatssteun en een ingrijpende sanering boekte Crédit Lyonnais vorig jaar weer een bescheiden winst van 1,08 miljard franc (363 miljoen gulden).