Coalitie stabiel in Frankrijk

De breedlinkse coalitie van premier Jospin heeft stand gehouden. De socialisten werden met 22 procent de grootste groep. De traditionele rechtse oppositie is verslagen: de partijen die zich direct achter president Chirac opstelden haalden een teleurstellend resultaat.

De meest sensationele uitslag was die van de eurosceptische lijst Pasqua/De Villiers, twee afvalligen van de neo-gaullistische, door Chirac opgerichte RPR. Zij overtroefden de `officiële' lijst-Sarkozy/Madelin (RPR plus liberalen): 13,1 tegen 12,7 procent. RPR-lijsttrekker Nicola Sarkozy noemde de uitslag een ,,echec'' en accepteerde de volledige verantwoordelijkheid.

Pasqua heeft de oprichting van een nieuwe partij aangekondigd, die RPF zal heten net als destijds de partij van generaal De Gaulle. Ook de `nieuwe UDF', de pro-Europese, christen-democratische lijst van François Bayrou deed het met 9,3 procent goed. Tot nog toe stelde het UDF zich achter de RPR op.

In deze Europese verkiezingen ging ook de versplintering van extreem rechts door. Mégret is er niet in geslaagd Le Pen te vervangen; samen is hun score de helft van wat het ongesplitste Front National de laatste jaren haalde. De opvallende opkomst van de jagerspartij (6,9 procent) betekent dat het volume van extreem rechts even groot blijft.

Dany Cohn-Bendit heeft de Franse Groenen op Europees niveau gebracht (9,7 procent). De Groenen namen de rol van de communisten over als tweede partij van links. Opening naar niet-communisten heeft het afglijden van de Franse communistische partij niet kunnen behoeden (6,8). De trotzkisten (Laguiller/Krivine) komen dankzij hun 5,2 procent ook in het Europees Parlement.

De steun voor `Europa' blijft in Frankrijk redelijk intact. De uitgesproken pro-Europese lijsten (Groenen + UDF) haalden samen 19 procent; als men de voorzichtig pro-Europese partijen meerekent is het totaal 53,6 procent. De contra-partijen komen samen op 34, procent; mét de zwalkende communisten is het afwijzingsfront goed voor 40,9 procent.